AZ is maatje te groot voor Fortuna en stijgt naar tweede plek in Eredivisie

22-01-2023 18:38
111

AZ heeft de zeventiende speelronde van de Eredivisie afgesloten met een zege op Fortuna Sittard: 3-1. De nummer twee van Nederland komt nu uit Alkmaar.

Halverwege de competitie is het ongemeen spannend in de Eredivisie-top. Door de overwinning is AZ naar de tweede plaats gestegen, op twee punten van koploper Feyenoord. PSV volgt op drie punten, dan komt FC Twente (vier punten) en Ajax maakt met een achterstand van vijf punten de top-vijf compleet.

Bij AZ maakte doelman Mathew Ryan zijn debuut. De WK-ganger, deze winter overgekomen van FC Kopenhagen, moest wachten op zijn werkvergunning, maar kon zondag eindelijk keepen en verdreef Hobie Verhulst naar de bank. Zinho Vanheusden maakte na een blessure zijn entree in de verdediging.

Al na drie minuten kwam AZ op voorsprong tegen Fortuna Sittard. Dani de Wit kopte een voorzet van Jens Odgaard binnen. Lang konden de Alkmaarders niet genieten van de voorsprong, want Burak Yilmaz mocht aanleggen vanaf de penaltystip en faalde niet.

Halverwege de eerste helft nam AZ opnieuw de leiding, met hulp van Ximo Navarro. De verdediger van Fortuna Sittard tikte een harde voorzet van Odgaard achter zijn eigen doelman. In de 56ste minuut bepaalde Vangelis Pavlidis de eindstand op 3-1 door de bal handig binnen te werken. Een smetje voor AZ was het geblesseerd uitvallen van De Wit voor rust.