Koeman breekt met Van Gaal-systeem: 'Momenten dat ik dacht: dit moet anders'

Koeman breekt met Van Gaal-systeem: 'Momenten dat ik dacht: dit moet anders'

23 januari - 13:29
83

Ronald Koeman breekt met de speelwijze van Louis van Gaal bij het Nederlands elftal. De maandagmiddag gepresenteerde bondscoach grijpt terug op een systeem met vier verdedigers.

Koeman stelt 'met veel interesse' naar het afgelopen WK te hebben gekeken. Van Gaal koos in aanloop naar het WK en in Qatar voor 3-4-3. "In principe gaan we terug naar het systeem wat we toen gespeeld hebben gedurende de twee jaar dat ik er was", verwijst Koeman naar een 4-3-3-systeem. "Ik ben altijd een trainer geweest die ook wel eens wisselt van systeem. Maar het basisidee van spelen is met vier verdedigers, niet met drie of vijf."

Tijdens het WK wist Koeman al dat hij het roer zou gaan omgooien. "Ik had ook wel momenten dat ik dacht: dit kan anders of moet anders. Maar dat waren de keuzes van de coach. Ik wil het anders gaan doen." Toch verwijt Koeman Van Gaal niets. Laatstgenoemde bleef in zijn laatste termijn als bondscoach bij Oranje ongeslagen. "In Nederland proberen we attractief te voetballen én twintig duels ongeslagen te blijven. Het zou ongelofelijk zijn als mij dat lukt."

Koeman licht toe waarom hij teruggrijpt naar een systeem met vier verdedigers. "Toen ik begon bij Oranje, hebben we onze eerste oefenduels ook gespeeld in dat 5-3-2- of 3-5-2-systeem. Daar hebben we toen een analyse over gemaakt. In een aantal duels kwamen we ook in de problemen: we hadden vaak een man over achterin, die we dan ergens anders tekort kwamen. In die periode speelden Ajax en PSV ook heel goed voetbal, daar hadden we veel spelers van. Dat waren de redenen om naar 4-3-2-1 te gaan."

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

Plaats een reactie