Fortuna Sittard is sterker dan Heerenveen en boekt eerste zege van 2023

25-01-2023 21:58 Laatste update: 22:04
104

Fortuna Sittard heeft woensdag zijn eerste zege van 2023 geboekt. De Limburgers rekenden thuis met 2-0 af met sc Heerenveen door doelpunten van Úmaro Embaló en Burak Yilmaz.

Heerenveen kreeg tijdens de warming-up een tegenvaller te verwerken. Andries Noppert raakte geblesseerd, waardoor Xavier Mous het doel verdedigde. Ondanks het verschil op de ranglijst, nam laagvlieger Fortuna in eigen huis het initiatief. Dat resulteerde echter niet in kansen. Aan de andere kant werd Ivor Pandur wel aan het werk gezet bij pogingen van Mats Köhlert en Milan van Ewijk.

Voor rust liet ook Fortuna zich alsnog gelden. Debutant Kristijan Bistrovic stuitte op Mous. Het was echter een teken aan de wand. De Limburgers waren niet bang en drukten in de tweede helft wél door. Iñigo Córdoba schoot nog in het zijnet, maar voor Embaló was het na 58 minuten wel raak. Hij werd bediend door Yilmaz en tikte van dichtbij raak. Rodrigo Guth was zelfs dicht bij de 2-0.

Heerenveen-coach Kees van Wonderen liet vervolgens Sydney van Hooijdonk invallen, waarna de Friezen op zoek gingen naar de gelijkmaker. De spits was gevaarlijk, net als Pelle van Amersfoort. Pandur blonk echter uit en hield zijn doel schoon. Yilmaz deelde in blessuretijd de genadeklap uit. De Turkse spits verdiende een strafschop, die hij zelf benutte.

Fortuna klimt naar de dertiende plek met negentien punten, zeven meer dan nummer zestien FC Groningen. Heerenveen staat nog zevende, maar voelt de hete adem van FC Utrecht, dat één punt minder heeft, in de nek.