Deadline Day nadert: dit staat er bij de top-vijf in de Eredivisie nog te gebeuren

Deadline Day nadert: dit staat er bij de top-vijf in de Eredivisie nog te gebeuren

26-01-2023 16:45
23

De winterse transferperiode nadert zijn einde. Wat staat er in de laatste week nog bij de huidige top-vijf in de Eredivisie te gebeuren? VoetbalPrimeur maakt de balans op.

1. Feyenoord

Inkomende transfers
Feyenoord haalde Neraysho Kasanwirjo als vervanger voor de langdurig geblesseerde Gernot Trauner. Daarmee zijn de defensieve zorgen opgelost: de Rotterdammers beschikken met Lutsharel Geertruida, Dávid Hancko, Jacob Rasmussen en Kasanwirjo over vier centrale verdedigers.

Voor 31 januari wil Feyenoord alleen nog een nieuwe middenvelder, bevestigde Arne Slot eerder deze week. "Maar of dat gaat lukken is bij Feyenoord altijd een tweede. Ja, we zoeken een middenvelder in januari." De naam van Sivert Mannsverk zingt al geruime tijd rond in De Kuip.

Uitgaande transfers
Fredrik Björkan werd na een mislukte huurperiode uitgezwaaid en tot dusver is het daarbij gebleven. De kans is aanwezig dat er nog een of meerdere spelers richting de uitgang volgen. Noah Naujoks wordt gelinkt aan Excelsior, terwijl Mohamed Taabouni bij Willem II op de radar staat.

2. AZ

Inkomende transfers
Een nieuwe doelman had in Alkmaar prioriteit en dat is gelukt: Mathew Ryan stapte over van FC Kopenhagen. Daarnaast kwam Djordje Mihailovic, die afgelopen zomer al werd vastgelegd. Het lijkt erop dat AZ deze winter weinig meer gaat doen op de transfermarkt, al ligt het in de lijn der verwachting dat de Alkmaarders vast naar komende zomer kijken: onder meer Jesper Karlsson en Dani de Wit vertrekken naar verwachting.

Uitgaande transfers
Hakon Evjen werd verkocht aan Brøndby IF, terwijl AZ Peter Vindahl Jensen en Peer Koopmeiners aan respectievelijk 1. FC Nürnberg en Excelsior verhuurde. Sam Beukema en Milos Kerkez worden gelinkt aan buitenlandse clubs. Eerstgenoemde is de komende tijd uit de roulatie, waardoor de kans op een transfer naar Fiorentina of Bologna is afgenomen.

3. PSV

Inkomende transfers
Het grootste zorgenkindje van PSV op dit moment. Cody Gakpo (Liverpool) en Noni Madueke (Chelsea) vertrokken en er is nog geen directe vervanger in huis. Alleen Fábio Silva is tijdelijk aangetrokken, al is hij van nature een centrumspits. "PSV wil nog zeker één, en bij voorkeur twee, buitenspelers halen", zegt clubwatcher Rik Elfrink van het Eindhovens Dagblad in #DoneDeal.

Stade Rennes-aanvaller Kamaldeen Sulemana en Tottenham Hotspur-buitenspeler Bryan Gil worden gelinkt aan PSV. "Ook de naam van Donyell Malen is gevallen, maar dat lijkt moeilijk te worden. Ze zullen voornamelijk in Engeland gaan kijken, daar heeft Marcel Brands (algemeen directeur, red.) goede contacten", aldus Elfrink, die denkt dat PSV pas rond 29, 30 januari zal toeslaan.

Mees Hilgers wordt genoemd als potentiële defensieve versterking. PSV heeft alleen concurrentie van Feyenoord en Ajax, Terwijl FC Twente hem niet wil laten gaan.

Uitgaande transfers
Naast Gakpo en Madueke zwaaide PSV Bruma definitief uit, terwijl het huurcontract van Ki-Jana Hoever voortijdig beëindigd werd. Daar hoeft het niet bij te blijven, aangezien Besiktas zijn oog op zowel Joey Veerman als André Ramalho heeft laten vallen. Elfrink weet dat Veerman te duur is voor de Turkse club en dat PSV niet gaat meewerken aan een huurtransfer.

"Ramalho is misschien een ander verhaal", zegt hij. Besiktas wil de Braziliaanse verdediger alleen transfervrij overnemen. "Dat hij daar op de lijst staat, klopt. Als Besiktas hem wil, zal de club over de brug moeten komen en moeten betalen." Ook Yorbe Vertessen staat nog op de nominatie om te vertrekken. Royal Antwerp FC, met trainer Mark van Bommel, die Vertessen heeft laten debuteren bij PSV, heeft interesse. "Een nieuwe omgeving, tijdelijk, kan wellicht werken", aldus Elfrink.

Ook is het geen geheim dat de strijd om Ibrahim Sangaré in volle gang is. Verschillende Premier League-clubs hebben de Ivoriaan deze winter in het vizier, al lijkt het waarschijnlijker dat de controleur komende zomer vertrekt.

4. FC Twente

Inkomende transfers
Het is de hele maand januari rustig op transfergebied in Enschede. FC Twente versterkte zich met Alfons Sampsted, die geldt als de toekomstige opvolger van Joshua Brenet. Technisch directeur Jan Streuer heeft meerdere malen benadrukt dat hij de huidige selectie bij elkaar wil houden richting de ontknoping van de Eredivisie. De kans is klein dat de laatste week van de transferperiode spektakel biedt bij Twente.

Uitgaande transfers
Casper Staring heeft Twente verruilt voor NAC Breda en de kans is levensgroot dat het daarbij blijft. De Tukkers hebben een transfer van Ramiz Zerrouki naar Feyenoord tegengehouden en laten Hilgers, die in de belangstelling staat van de traditionele top-drie, niet gaan.

Virgil Misidjan kon ook op belangstelling rekenen, maar Streuer steekt een stokje voor een transfer naar Ludogorets, waar de aanvaller in het verleden al speelde. "Hij zei: Ik snap dat het voor jou aantrekkelijk is. De aanbieding is ook gewoon goed, we kunnen het geld ook gebruiken, maar wij denken dat we met het team dat we nu hebben staan weer Europees voetbal kunnen halen. En misschien wel meer, wie weet", zegt Misidjan over het gesprek met Streuer tegen Voetbal International.

5. Ajax

Inkomende transfers
Door de interne onrust bij Ajax lag de focus in januari niet op het halen van versterkingen. Alleen onder de lat hebben de Amsterdammers in de persoon van Gerónimo Rulli een nieuweling kunnen verwelkomen. Ajax zocht toenadering bij centrumverdediger Leonardo Balerdi, maar het leidde niet tot een transfer.

Hilgers zou nog wel op de lijst bij Ajax staan. "Het is voor Ajax vervelend dat ze nu vooral met Alfred Schreuder en zijn situatie bezig zijn, want daardoor liggen nu andere dingen stil. Maar Ajax hoopt eigenlijk PSV en Feyenoord, die ook geïnteresseerd zijn in Hilgers, af te troeven door deze winter toe te slaan", vertelde clubwatcher Mike Verweij in de Kick-Off voetbalpodcast van De Telegraaf.

In de technische staf kan er voor 31 januari nog wel iets gebeuren. Ajax zoekt een nieuwe assistent-trainer naast Alfred Schreuder, die mag aanblijven. De spelersgroep ziet naar verluidt Winston Bogarde graag terugkeren, terwijl de naam van Frank de Boer in het geruchtencircuit circuleert.

Uitgaande transfers
Ajax nam op controversiële wijze afscheid van Daley Blind, terwijl ook Lucas Ocampos (Sevilla) en Lisandro Magallán (Elche) definitief vertrokken uit Amsterdam. Kik Pierie is op huurbasis naar Excelsior en er kwam officieel een einde aan de periode van Mohamed Ihattaren. Het ligt niet in de lijn der verwachting dat er nog een speler vertrekt bij Ajax.