Crisis met hoofdletter C bij Ajax: Volendam pakt punt na late gelijkmaker Kudus

Crisis met hoofdletter C bij Ajax: Volendam pakt punt na late gelijkmaker Kudus

26-01-2023 22:59
528

FC Volendam heeft Ajax in een nog zwartere crisis gedrukt. De Amsterdammers pakten met veel pijn en moeite nog een punt in eigen huis tegen FC Volendam. Ajax heeft nu zeven Eredivisie-duels op rij niet gewonnen, waardoor de positie van trainer Alfred Schreuder flink wankelt.

Voor het duel met Volendam won Ajax al zes Eredivisie-duels niet, waardoor het was afgezakt naar de vijfde plek. Niets minder dan een overwinning volstond daardoor tegen Volendam. Na De Klassieker, die in 1-1 eindigde, besloot trainer Alfred Schreuder om drie wijzigingen in zijn opstelling door te voeren. Steven Bergwijn, Devyne Rensch en Brian Brobbey keerden terug in de opstelling. Zij konden echter niet voorkomen dat Ajax belabberd aan de wedstrijd begon.

De Amsterdammers hadden veel moeite om door de muur van Volendam heen te breken. Aan de bal oogde het weer onzeker, terwijl de supporters ondertussen met witte zakdoekjes zwaaiden. Het was een boodschap voor trainer Alfred Schreuder, die spreekkoren met 'Schreuder rot op' aan moest horen in de Arena. Toch kreeg Ajax wel steeds wat grotere kansen naarmate de eerste helft vorderde. Volendam wist ondanks grote mogelijkheden voor Brobbey en Edson Álvarez stand te houden, waardoor het bij rust nog steeds 0-0 stond.

In de tweede helft schakelde Ajax een tandje bij. De landskampioen kwam uit zo'n 85 procent balbezit en kreeg weer goede kansen, maar Volendam-goalie Filip Stanković wist zijn doel op soms miraculeuze wijze schoon te houden. Daarna gebeurde iets waar niemand rekening mee hield: uit een vrije trap kreeg oud-Ajacied Damon Mirani de bal op zijn hoofd. Hij kon helemaal vrij inkoppen: 0-1.

De bom stond toen echt op barsten bij Ajax. De Arena keerde zich weer tegen Schreuder, terwijl Bergwijn woedend naar de kant ging toen hij gewisseld werd. Ondanks dat Ajax weer in balbezit was, wees alles erop dat de ploeg zou gaan verliezen. Toch viel tien minuten voor tijd de bevrijdende gelijkmaker nog: via stormram Lorenzo Lucca kreeg Mohammed Kudus de bal. De Ghanees aarzelde niet en poeierde de 1-1 tegen de touwen.

In de minuten die volgden, probeerde Ajax zijn slotoffensief een vervolg te geven. Volendam gooide echter alles in de strijd om niet nog een tegengoal te incasseren en met succes: na het laatste fluitsignaal stond het nog steeds 1-1. Wat volgde was een striemend fluitconcert van de fans van Ajax.

Door het nieuwe puntenverlies verzuimt Ajax te profiteren van misstappen die de concurrentie beging. De ploeg van Schreuder kon de derde plek grijpen, maar blijft nu vijfde staan. In de komende uren en dagen wordt er ongetwijfeld ook meer duidelijk over het lot van de Ajax-trainer. Ondertussen is Volendam weg van de directe degradatiezone in de Eredivisie. Het staat nu zestiende.