Ajax breekt met Schreuder: acht kandidaat-opvolgers, veel interessante opties

Ajax breekt met Schreuder: acht kandidaat-opvolgers, veel interessante opties

27-01-2023 10:45 Laatste update: 28-01-2023 17:49
294

Het hoge woord is eruit: Alfred Schreuder is niet langer de hoofdtrainer van Ajax. Wie moet hem opvolgen in de Johan Cruijff Arena? VoetbalPrimeur neemt de opties door.

Ajax nam donderdagavond, na het gelijkspel tegen FC Volendam (1-1), het 'noodzakelijke' besluit om Schreuder op non-actief te stellen. In de zoektocht naar een nieuwe hoofdcoach houdt Edwin van der Sar alle opties open: volgens de algemeen directeur is een interne oplossing niet uitgesloten, maar behoort ook de komst van een trainer van buitenaf tot de mogelijkheden. "We zijn ermee bezig", zei hij.

De komende dagen heeft Michael Reiziger de leiding over Ajax 1, samen met de andere assistent-trainer Richard Witschge. Ook schijnt John Heitinga een rol te krijgen. De eindverantwoordelijk ligt in hun handen zolang de Amsterdamse club geen nieuwe trainer heeft gevonden. Het grote speculeren kan nu beginnen: wie kunnen Schreuder opvolgen?

Peter Bosz (werkloos)
Zijn naam viel al bij de persconferentie van Van der Sar, donderdagavond laat in de Johan Cruijff Arena: Bosz is misschien wel de belangrijkste kandidaat-opvolger van Schreuder. De bij Olympique Lyon ontslagen trainer was in het seizoen 2016/2017 werkzaam bij Ajax en bracht Europees succes terug naar Amsterdam.

Ajax weet wat het met hem in huis haalt en de meeste mensen die hem destijds naar Borussia Dortmund dreven - Hennie Spijkerman en Dennis Bergkamp - werken niet meer in Amsterdam. De belangrijkste man, de algemeen directeur Edwin van der Sar, zit er nog wél. Het is onduidelijk of Bosz openstaat voor een terugkeer.

John Heitinga (Jong Ajax)
Hij was één van de beoogde assistenten van Schreuder, maar sinds donderdagavond is alles anders. Heitinga, trainer van Jong Ajax, zou de interne oplossing kunnen zijn waar Van der Sar het over heeft. Hij stapte als zevenjarig jochie binnen bij Ajax, debuteerde op zijn zeventiende en dook na een rijke carrière het trainersvak in. Dat hij goed ligt bij de Amsterdamse aanhang, is in tijden van crisis een bijkomend voordeel.

Louis van Gaal (werkloos)
Als er één man is die Ajax weer de rails kan krijgen, is het Van Gaal. De 71-jarige Amsterdammer zou dé oplossing zijn voor de problemen binnen alle geledingen. De vraag is: ziet Van Gaal het zitten om terug te keren als clubtrainer? De vraag stellen is hem beantwoorden, omdat hij meer dan eens heeft aangegeven alléén nog in dienst van een land te willen werken. Maar het zou vreemd zijn als Ajax binnenkort niet op de stoep staat bij zijn villa in de Algarve.

Henk ten Cate (gepensioneerd)
Ten Cate had Schreuder onder zijn hoede bij NAC Breda en zou hem - al is de kans niet groot - nu kunnen opvolgen. Hij was tussen juli 2006 en oktober 2007 reeds trainer van Ajax en werkte in de jaren daarna vooral in het buitenland. De liefde voor het trainersvak is wat bekoeld, nu de zestiger zijn actieve carrière heeft beëindigd. Maar als er één club is die hem uit zijn pensioen kan halen, is het voor hem als geboren Amsterdammer misschien wel Ajax.

Luis Enrique (werkloos)
Na het mislukte WK in Qatar, waar Spanje in de achtste finales werd uitgeschakeld door Marokko, besloot Enrique de eer aan zichzelf te houden. Hij zit nu thuis, mét een berg aan ervaring. De Spanjaard beleefde zijn grootste successen bij FC Barcelona, dat hij in 2015 naar de treble (La Liga, Copa del Rey en Champions League) leidde. Enrique is een echte leider, die vasthoudt aan zijn aanvallende tactiek en niet bang is om de confrontatie met sterspelers aan te gaan. Lionel Messi noemt hem één van zijn beste trainers ooit.

Marcelo Bielsa (werkloos)
Bielsa is hét voorbeeld voor talrijke collega's uit het vak. De excentrieke Argentijn staat bekend om de meedogenloze druk die hij zijn ploegen laat uitoefenen op tegenstanders en rekent daarom vooral op spelers met een waanzinnig loopvermogen. Succes levert dat niet altijd op, maar de prestatie die hij leverde door Leeds United terug te brengen naar de Premier League staat nog in het collectieve geheugen gegrift. Als Ajax wat wil, moet het snel schakelen: Bielsa is in gesprek met Everton.

Marcelo Gallardo (werkloos)
De tweede Argentijn op de mogelijke shortlist van Ajax. Gallardo stapte vorig jaar na acht seizoenen op bij River Plate, nadat hij de Argentijnse grootmacht veertien (!) prijzen had bezorgd. Het is nu wachten op zijn eerste Europese job. Gallardo - niet bang is om middenin de wedstrijd volledig te switchen van formatie - geldt als een workaholic en is zeer kieskeurig. Op social media wordt zijn naam al vaak genoemd door supporters van Ajax...

Ole Gunnar Solskjaer (werkloos)
Solskjaer raakte uit beeld na zijn vertrek bij Manchester United in november 2021. Als caretaker manager verrichtte hij uitstekend werk op Old Trafford, waar José Mourinho een puinhoop had achtergelaten. De voormalige spits uit Noorwegen is nu hoofdtrainer van het bescheiden Kristiansund FK. De club degradeerde afgelopen seizoen uit de Eliteserien.

Wie moet de nieuwe trainer van Ajax worden? Discussieer mee in de comments!