Bom barst bij Ajax: 'Ik vond Van der Sar helemaal niet onzeker overkomen'

Bom barst bij Ajax: 'Ik vond Van der Sar helemaal niet onzeker overkomen'

27-01-2023 11:32 Laatste update: 12:49
170

Tim van Duijn

Het ontslag van Alfred Schreuder was niet meer tegen te houden, maar het wegsturen van Edwin van der Sar 'heeft geen enkele zin'. Dat stelt Arie van Eijden, voormalig algemeen directeur van Ajax, in gesprek met VoetbalPrimeur.

Ajax is bezig aan een ongekend slechte reeks van zeven Eredivisie-wedstrijden op rij zonder overwinning. Na de 1-1 tegen FC Volendam besloot de Amsterdamse leiding om Schreuder en zijn assistent Matthias Kaltenbach op non-actief te stellen, waar door de achterban al veel langer om geroepen werd. "Nee, ik ben hierdoor niet verrast. En de timing is natuurlijk nooit goed", vertelt Van Eijden aan deze website. "Als je zeven keer niet wint, moet je een keer een beslissing nemen. Je kunt wel wachten tot de achtste, negende of tiende keer, maar dat heeft geen zin. Dan moet je iets forceren. Ik denk dat Ajax alles zorgvuldig afgewogen heeft."

Schreuder was al langer de zondebok bij de Ajax-aanhang, maar ook Van der Sar moet het ontgelden. Niet voor het eerst wordt er geroepen om het vertrek van de algemeen directeur. Van Eijden: "Dat heeft geen enkele zin, omdat je het schip niet stuurloos achter moet laten. Als trainer weet je dat je moet presteren, daar krijg je ook een bonus voor. Als je niet presteert, weet je dat dit je lot kan zijn. Een bestuurder heeft te maken met continuïteit en het heeft niet alleen met Van der Sar te maken, maar ook met de mensen om hem heen. Het wegsturen van Schreuder en Van der Sar heeft geen zin en is onverstandig. Je moet iets doen als je denkt dat er geen weg meer terug is. Als je drie keer verliest, hoeft niet altijd meteen de trainer eruit. Dat hebben wij ook meegemaakt, maar dan wilden we het toch nog de kans geven. Achteraf is het altijd de koe in de kont kijken."

"Degene die het elftal moet sturen is de trainer, die heeft in mijn ogen onvoldoende oog gehad voor de realiteit en misschien wel de verkeerde keuzes gemaakt", vervolgt Van Eijden. "Misschien heeft hij er wat te ver vanaf gestaan en bepaalde keuzes overgelaten aan de spelers die hij wellicht zelf had moeten nemen. Dat zijn dingen die meespelen. Van der Sar moet op dit moment het overzicht behouden om Ajax weer in rustig vaarwater te krijgen. Het is niet de eerste keer, hè?"

Van der Sar krijgt links en rechts verwijten voor zijn media-optredens en ook na het duel met Volendam maakte hij op sommigen een weifelende indruk. "Van der Sar laat nooit het achterste van zijn tong zien, dat deed ik ook nooit. Uit menselijkheid hou je dan dingen voor je", zegt Van Eijden. "Ik snap dat journalisten het anders willen zien, maar zo werkt het niet. Ik zag hem op de persconferentie en vond hem goed overkomen. Ik weet wie Van der Sar is en ken hem goed. Ik heb hem zelfs nog opgehaald bij Noordwijk en hem een contract gegeven bij Ajax. Hij is wie hij is. Ik vond hem helemaal niet onzeker overkomen."

Het is niet voor het eerst dat Van der Sar kritiek krijgt. De voormalig topkeeper krijgt in de media regelmatig het verwijt dat hij te vaak afwezig is en te weinig zijn gezicht laat zien. Tegelijkertijd vond Schreuder dat hij meer publiekelijke steun had moeten krijgen. "De beste bestuurder is degene die juist de grote lijnen naar buiten toe beheert, details in de één-op-één-gesprekken bespreekt met betrokkenen en die in brede zin niet deelt met de media. Tijdens een traject zal een directeur nooit aangeven dat hij geen vertrouwen meer heeft in zijn trainer", zegt Van Eijden.

Het is voor Van Eijden duidelijk wat er moet gebeuren om Ajax weer gezond te krijgen. "Winnen, zo simpel is het. En met de juiste selectie, waar ik wel een mening over heb, maar die geef ik niet. Als je de wedstrijden vanaf NEC-uit ziet, waren er genoeg mogelijkheden om de boel weer om te draaien zodat het er heel anders uit zag. Kijk nou naar de wedstrijd tegen FC Volendam: tachtig procent balbezit, twintig hoekschoppen. En ze creëren amper wat, dan deugt er iets niet in de manier van voetballen."