Schreuder sneuvelt: acht oorzaken voor het mislukte huwelijk met Ajax

Schreuder sneuvelt: acht oorzaken voor het mislukte huwelijk met Ajax

27-01-2023 11:45 Laatste update: 28-01-2023 17:48
29
Author profile picture

Teun Buis

Het ontslag van Alfred Schreuder als trainer van Ajax tekende zich al enige tijd af. Van een ongelukkige transferzomer, tot de misrekeningen van Schreuder zelf: dit zijn de oorzaken van zijn mislukte en kortstondige periode bij de regerend landskampioen.

Grote uittocht bij Ajax
Antony, Lisandro Martínez, Sébastien Haller, Ryan Gravenberch, Noussair Mazraoui, Perr Schuurs, Nicolás Tagliafico, Andre Onana, Danilo, Sean Klaiber, Zakaria Labyad, Przemyslaw Tyton en Mohamed Daramy: alle dertien trokken ze afgelopen zomer de deur bij Ajax achter zich dicht. Veel van hen vertolkten een belangrijke rol in de selectie. Het gemis van de steunpilaren en de leiders in de kleedkamer bleek bijzonder moeilijk op te vangen.

Bovendien koos succescoach Erik ten Hag na 4,5 jaar voor een nieuw avontuur bij Manchester United. Met Ten Hag en de eerder al vertrokken technisch directeur Marc Overmars werd het fundament onder de Amsterdamse successen weggeslagen. Het kwaliteitsverlies in staf en selectie was simpelweg te groot.

Aankoopbeleid stelt zwaar teleur
Dat neemt niet weg dat de Amsterdammers wel heel slecht uit de transferzomer kwamen. De conclusie dat Ajax met ruim tweehonderd miljoen aan inkomsten en ruim honderd miljoen aan uitgaven goed geboerd had, bleek voorbarig. Calvin Bassey, Owen Wijndal, Lucas Ocampos, Jorge Sánchez, Florian Grillitsch en Lorenzo Lucca komen tot dusver niet, of totaal niet, uit de verf.

De teruggehaalde Brian Brobbey is ook nog geen zekerheidje, terwijl Steven Bergwijn met de week slechter ging spelen. Alleen Francisco Conceição was na de winterstop een spaarzaam lichtpuntje. Over de met blessures kampende Ahmetcan Kaplan kunnen we nog geen oordeel vellen. Technisch managers Gerry Hamstra en Klaas-Jan Huntelaar mogen ook bij zichzelf te rade gaan.

Invloed van zaakwaarnemer Malenovic
De chaos in de top van de club hielp Schreuder niet en het matige transferbeleid geldt als verzachtende omstandigheid voor Schreuder, maar dat neemt niet weg dat hij samen met zaakwaarnemer Milos Malenovic wel erg gretig in het machtsvacuüm sprong. Zo kwamen Calvin Bassey en Lucas Ocampos op hun voorspraak naar Amsterdam. Daarop hintte ook Edwin van der Sar donderdagavond: "We hebben hem de backing gegeven voor een speler die hij graag wilde hebben, maar ook niet uit de verf is gekomen."

Verkeerde keuzes in technische staf
Schreuder drukte daarnaast zijn stempel op de technische staf van Ajax. Mitchell van der Gaag ging in het kielzog van Ten Hag naar United, maar ook voor Winston Bogarde was geen plaats meer. Opvallend, aangezien de oud-verdediger alom werd geprezen door de spelers. Schreuder koos ervoor om de staf in te krimpen en nam alleen Matthias Kaltenbach mee als vertrouwenspersoon.

Met de Duitse assistent werkte de oefenmeester eerder samen bij Hoffenheim, maar zijn meerwaarde in Amsterdam werd nooit duidelijk. De Telegraaf meldde al dat er in de selectie twijfels waren over Kaltenbach, van wie onduidelijk was of hij wel kon praten...

Schreuder gaat harde keuzes uit de weg
Het ging in de eerste weken van het seizoen desondanks crescendo bij Ajax, maar na verloop van tijd kwam de klad erin. Schreuder worstelde onder meer met Dusan Tadic en Steven Bergwijn, die allebei op hun best zijn als linksbuiten. Een harde keuze voor één van de twee bleef uit. Het was tekenend: Schreuder leek harde keuzes zo veel mogelijk uit de weg te gaan.

Schreuder wisselt automatismen uit zijn elftal
Het stuivertje wisselen tussen Bergwijn en Tadic op links- en rechtsbuiten stond niet op zichzelf. Een keuze tussen Mohammed Kudus en Brobbey in de spits bleef uit, maar vooral achterin schoof de coach geregeld. Calvin Bassey ging van centrale verdediger naar linksback, Devyne Rensch van rechtsback naar het centrum en weer terug. Schreuder was constant zoekende en vond nooit zijn ideale samenstelling.

Het afscheid van Daley Blind
Het afscheid van Daley Blind viel bij veel fans verkeerd. Hoewel hij eerder nog zwaar bekritiseerd werd door de eigen achterban, zorgde het vertrek van de ras-Ajacied voor grote verontwaardiging. Het was de keuze tegen Blind en vóór Schreuder die hevige emoties opriep. Dat de opbouw van Ajax de laatste weken ook nog eens volledig spaak liep, was olie op het vuur.

Fans zijn klaar met positieve Schreuder
De neerwaartse spiraal in spel en resultaat én het afscheid van Blind waren al genoeg redenen voor de supporters om alle vertrouwen in Schreuder te verliezen. Zelf concludeerde hij desondanks dat 'het team groeiende was'. "Maar ik ben misschien de enige die het ziet." Dat bleek: in de Johan Cruijff Arena waren donderdag de nodige witte zakdoekjes te zien. Ook de clubleiding besefte na de remise tegen Volendam dat het negatieve sentiment niet meer viel te keren.