Het verval van Ajax: zo belandde de landskampioen in een grote crisis

Het verval van Ajax: zo belandde de landskampioen in een grote crisis

28-01-2023 07:00
65

Ajax reeg de titels de laatste jaren aaneen, maar verkeert nu in een zware crisis. Hoofdtrainer Alfred Schreuder werd donderdag ontslagen vanwege de slechtste reeks sinds 1965. VoetbalPrimeur bekijkt hoe het zo ver heeft kunnen komen: een tijdlijn van het verval in Amsterdam.

6 februari 2022: Marc Overmars laat bom ontploffen
Ajax gaat aan kop in de Eredivisie en staat in de knock-outfase van de Champions League na een imponerende groepsfase, waarin de ploeg van Erik ten Hag foutloos bleef. Voor de Amsterdammers lijkt geen vuiltje aan de lucht, maar dan is daar plots het enorme nieuws over Marc Overmars. De succesvolle technisch directeur vertrekt per direct vanwege grensoverschrijdend gedrag. Hij verstuurde onder meer dickpics.

15 maart 2022: Ajax sneuvelt tegen Benfica
De verwachtingen in de Champions League zijn hooggespannen, nadat Ajax werkelijk door de groepsfase heen denderde. In de achtste finale vormt Benfica het volgende obstakel. De Amsterdammers slepen op 23 februari een 2-2 gelijkspel uit het vuur in Lissabon, waardoor de klus thuis kan worden geklaard op 15 maart. Dat is echter buiten Darwin Núñez gerekend. De Uruguayaan klopt Jurriën Timber in de lucht: 0-1. Niet Ajax, maar de Portugezen gaan verder in het miljardenbal.

17 april 2022: ook bekerfinale gaat verloren
Ajax krijgt de kans om zijn eerste prijs van het seizoen te winnen. Grote concurrent PSV is de tegenstander in de finale in De Kuip. Ryan Gravenberch zet Ajax nog wel op voorsprong, maar in de tweede helft buigen Érick Gutiérrez en Cody Gakpo de score al snel om. Ten Hag brengt Mohamed Ihattaren kort voor tijd nog in, maar de KNVB Beker-finale gaat verloren.

21 april 2022: Ten Hag kondigt Ajax-vertrek aan
Het hing al in de lucht en op 21 april, vier dagen na de bekerfinale, wordt het officieel: Erik ten Hag vertrekt na 4,5 seizoen vol met prijzen. De oefenmeester maakt de overstap naar Manchester United.

11 mei 2022: Ajax op het tandvlees naar het kampioenschap
Ten Hag mag zijn vertrek bij Ajax dan hebben aangekondigd, het is zeker niet de start van een fraaie afscheidstoernee. De Amsterdammers snakken naar het einde, en krijgen zelfs de helpende hand van Feyenoord toegestoken. De Rotterdammers houden PSV op 8 mei op een remise, terwijl Ajax zelf gelijkspeelt tegen AZ. Drie dagen later kan het titelfeest losbarsten: Ajax is door een 5-0 zege op Heerenveen voor de 36ste keer de beste van Nederland.

12 mei 2022: Schreuder nieuwe trainer van Ajax
Alfred Schreuder wordt gepresenteerd als nieuwe trainer van Ajax. Hij komt over van Club Brugge, waar hij met de landstitel afscheid neemt. In de Johan Cruijff Arena staat hij voor de zware opgave om voort te borduren op de successen van Ten Hag, die drie keer kampioen werd, twee keer de KNVB Beker won en eenmaal beslag legde op de Johan Cruijff Schaal. Schreuder kent de club goed. Hij was assistent van Ten Hag tijdens het successeizoen 2018/2019, waarin de dubbel werd veroverd en de halve finale van de Champions League werd bereikt. Zijn aandeel in dat succes werd regelmatig geroemd.

Zomer 2022: Ajax boekt records op de transfermarkt
Ajax betaalt de tol voor de successen van de voorbije jaren. Belangrijke krachten als Noussair Mazraoui, Lisandro Martínez, Nicolás Tagliafico, Ryan Gravenberch, Sébastien Haller én Antony waaieren uit. De Amsterdammers willen de Braziliaan eigenlijk niet kwijt, maar zwichten voor het grote geld van Manchester United. Liefst 95 miljoen euro levert de rechtsbuiten op. Net als Martínez gaat hij op Old Trafford spelen onder Ten Hag.

Ajax heeft ondertussen nog geen vervanger gevonden voor Overmars, waardoor technisch managers Gerry Hamstra en Klaas-Jan Huntelaar de honneurs waarnemen. Zij mogen de helft van het verdiende geld weer uitgeven: zo'n honderd miljoen euro. Steven Bergwijn komt voor 31,25 miljoen, een record. Ook voor Calvin Bassey (23 miljoen), Brian Brobbey (17 miljoen), Owen Wijndal (10 miljoen), Ahmetcan Kaplan (9 miljoen), Jorge Sánchez (5 miljoen) en Francisco Conceição (5 miljoen) wordt flink betaald. Lucas Ocampos en Lorenzo Lucca worden gehuurd. Veel van hen maken echter geen onuitwisbare indruk, om het zachtjes uit te drukken.

18 september 2022: AZ wint Eredivisie-topper van Ajax
De onrustige transferzomer lijkt aanvankelijk geen effect te hebben op het team van Schreuder. Ajax wint zijn eerste zes competitieduels en veegt Rangers FC (4-0) van de mat in de groepsfase van de Champions League. Daarna blijkt Ajax echter toch niet zo goed als even gedacht. De Amsterdammers verliezen na een moeizame wedstrijd met 2-1 bij Liverpool, maar vijf dagen later volgt pas echt een koude douche. De eerste Eredivisie-topper gaat verloren tegen AZ.

4 oktober 2022: grootste Europese nederlaag ooit
Ajax beleeft begin oktober een bijzonder pijnlijke Champions League-avond. De Nederlandse kampioen wordt op alle fronten afgetroefd en overklast door Napoli. In de eigen Johan Cruijff Arena lijdt Ajax zijn grootste Europese nederlaag ooit: de Italianen zijn met liefst 1-6 te sterk.

16 oktober 2022: woede-uitbarsting van Schreuder
Het loopt niet in Amsterdam en het chagrijn neemt alsmaar toe. Er is kritiek op Schreuder, die na een 7-1 zege op Excelsior hard van zich afbijt. "Er wordt te veel onterecht stemming gemaakt. Kom met feiten, schrijf waarheden", loopt Schreuder leeg. "Ik houd mijn mond niet meer, het is allemaal stemmingmakerij. En als mensen denken dat ik in een softie ben, dan hebben ze nooit met me in de kleedkamer gezeten."

6 november 2022: Ajax verliest tweede topper
De uitbarsting van Schreuder ten spijt, blijft het rommelen in de Arena. Ajax is ook in de return kansloos tegen Liverpool (0-3) en op 6 november eindigt de krachtmeting met PSV in een teleurstelling. Ajax verzuimt revanche te nemen voor de Johan Cruijff Schaal, die met 3-5 werd verloren, en verliest ditmaal met 1-2 van de Eindhovense rivaal. Voor de WK-break wordt vervolgens ook nog gelijkgespeeld tegen Vitesse en FC Emmen.

27 december 2022: Daley Blind weg bij Ajax
Het kwam in oktober, in de rust van het duel bij RKC Waalwijk, al tot een botsing tussen Schreuder en Blind. Niet veel later belandde de routinier definitief op de bank, wat de nodige onrust veroorzaakt. Ajax schaart zich vlak na Kerst achter zijn trainer: het contract van Blind, die later tekent bij Bayern München, wordt verscheurd.

26 januari 2023: Schreuder krijgt ontslag
Ajax eindigde 2022 slecht en een wederopstanding in het nieuwe jaar blijft uit. Pijnlijk is De Klassieker, waarin Feyenoord voor het eerst in jaren weer eens de overhand heeft. Hoewel Schreuder keer op keer benadrukt dat hij progressie ziet, stellen het spel en de resultaten teleur. Na het zevende puntenverlies op rij, een evenaring van de slechtste Ajax-reeks sinds 1965, en een teleurstellende vijfde plaats, is zijn lot onomkeerbaar: Schreuder krijgt na 210 dagen zijn congé.

Daarmee zijn de problemen van Ajax nog lang niet uit de wereld. Het is chaos in de club, waar een sterke technisch directeur nog altijd ontbreekt. Ook een opvolger van Danny Blind in de rvc werd nog niet gevonden. Verder heeft de selectie flink aan kwaliteit ingeboet en presteren veel spelers onder hun kunnen. Ondertussen bedraagt de achterstand op koploper Feyenoord wel al zeven punten. Er moet veel gebeuren...