'Ajax was akkoord met Kroes, Kluivert had boegbeeld kunnen worden'

'Ajax was akkoord met Kroes, Kluivert had boegbeeld kunnen worden'

28-01-2023 07:23
237

Ajax leek al in het voorjaar van 2022 een opvolger voor Marc Overmars te hebben gevonden. Volgens het Algemeen Dagblad waren de Amsterdammers mondeling akkoord met Alex Kroes, maar veranderde rvc-voorzitter Leen Meijaard van gedachten.

Kroes speelde in de jeugd van Ajax, maar brak niet door in het betaald voetbal. Hij is mede-oprichter van sportmanagementbureau SEG en tot vorig jaar eigenaar van Go Ahead Eagles. De aandelen in de Deventer club verkocht hij evenwel om in de Johan Cruijff Arena aan de slag te kunnen gaan. 

'Met zijn grote kennis van de transfermarkt, zijn netwerk en zijn management-ervaring, is Kroes in de ogen van Meijaard de perfecte opvolger van Overmars. Ook Danny Blind, op dat moment de officieuze voetbalman namens de Ajax-commissarissen, is overtuigd van die keuze. Kroes is jong, intelligent en ambitieus: een deal is nabij', schrijft het AD. Toch liep het anders. Algemeen directeur Edwin van der Sar stuurde de club in een andere richting: hij stelde Alfred Schreuder aan als nieuwe trainer, zonder medeweten van de beoogde technisch directeur. Kroes trok zijn conclusies en bedankte voor de baan.

Meijaard zou zijn gezwicht voor Van der Sar, die het duo Gerry Hamstra en Klaas-Jan Huntelaar naar voren schoof. In samenspraak met de oud-doelman, die zich in het tijdperk Marc Overmars/Erik ten Hag nauwelijks met de technische zaken bemoeide, moesten zij het technische beleid gaan uitstippelen. Het vervolg is bekend: het 'technische hart' beleefde een teleurstellende transferzomer en ook de keuze voor Schreuder pakte niet goed uit.

Kluivert
Ook De Telegraaf meldt zaterdag dat Meijaard de stekker trok uit een deal met Kroes, die zelfs niets meer hoorde van Ajax. Als hij aan de slag was gegaan bij de Amsterdammers, dan was Patrick Kluivert in beeld om een duo met hem te gaan vormen. De voormalig topspits, die eerder technisch directeur bij PSG en hoofd jeugdopleiding bij FC Barcelona was, zou dan het boegbeeld zijn.

Kroes ging onlangs aan de slag bij AZ als directeur Internationale Voetbalstrategie. Het wordt voor Ajax daarom lastig om hem nu nog los te weken.