'Alarmerende situatie: PSV-crisis komt voort uit riskant beleid Gerbrands'

'Alarmerende situatie: PSV-crisis komt voort uit riskant beleid Gerbrands'

30-01-2023 06:30
138

Toon Gerbrands heeft PSV achtergelaten met financiële uitdagingen. Dat meldt Trouw na een duik in de cijfers van de Eindhovenaren. De clubleiding kan daardoor slechts een klein deel van de transferopbrengsten herinvesteren.

PSV verkocht deze winter Cody Gakpo en Noni Madueke en ontving 80 tot 90 miljoen euro. Hoewel de zoektocht naar versterkingen nog in volle gang is, werd tot nu toe alleen Fábio Silva gehuurd van Wolverhampton Wanderers. Veel doelwitten bleken niet haalbaar, ondanks de grote bedragen die Liverpool en Chelsea deze zomer overmaakten naar het Philips Stadion. De laatste jaren leverden ook Hirving Lozano, Steven Bergwijn en Donyell Malen tientallen miljoenen op.

Wedden

Meer odds

Een verklaring die Trouw die geeft voor de financiële problemen, op basis van onderzoek van een sporteconoom, is het beleid van Gerbrands tussen 2014 en 2022. Onder leiding van de voormalige algemeen directeur, die afgelopen jaar werd opgevolgd door Marcel Brands, ging PSV steeds meer geld uitgeven. Vanaf het seizoen 2018/2019 werd niet meer begroot op Europa League-niveau, maar alsof PSV elk jaar de Champions League zou halen.

"Men is meer risico's gaan nemen", concludeert Job Gulikers, sporteconoom van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen specaialist in de financiën van voetbalclubs. "De Champions League werd niet meer gehaald, maar de kosten bleven wel op dat niveau. Dit had tot gevolg dat PSV in de seizoenen daarna gemiddeld zo'n 40 miljoen euro tekortkwam."

Het operationeel verlies was per jaar gemiddeld 12 miljoen euro en de afschrijvingen bedroegen gemiddeld 28 miljoen. Gulikers: "Die 40 miljoen moest goed gemaakt worden door de verkoop van spelers." Het eigen vermogen van PSV is geslonken van bijna 40 miljoen naar 17 miljoen. In Eindhoven is men zich inmiddels terdege bewust van de financiële situatie. 'Hoe alarmerend de situatie was na het tijdperk-Gerbrands is naar de supporters en de buitenwereld echter veel minder duidelijk gecommuniceerd', besluit Trouw.