Top-vijf onder de loep: de winnaars en verliezers van deze transferperiode

Top-vijf onder de loep: de winnaars en verliezers van deze transferperiode

01-02-2023 17:00
86

Het is klaar, die mooie transferperiode: de huidige top-vijf van de Eredivisie weet met welke spelers ze om het kampioenschap moeten strijden. Wie is de grote winnaar en wie de grote verliezer van deze window? VoetbalPrimeur analyseert.

Feyenoord

Positief: Feyenoord heeft, na het wegvallen van Gernot Trauner, Kasanwirjo voor anderhalf miljoen euro aangetrokken. De zoektocht naar een verdediger verliep moeizaam, aangezien de Rotterdammers niet doorpakten bij Dennis Hadzikadunic en Kamil Piatkowski. Door de komst van Kasanwirjo heeft Feyenoord richting de eerste landstitel sinds 2017 vier centrumverdedigers ter beschikking: Lutsharel Geertruida, Dávid Hancko, Jacob Rasmussen en Kasanwirjo. Trauner wordt aan het einde van het seizoen terugverwacht.

Negatief: De clubleiding van Feyenoord heeft er geen geheim van gemaakt een middenvelder te willen aantrekken. Ramiz Zerrouki gold als topprioriteit, maar FC Twente hield zijn poot stijf. Thomas van den Belt en Sven Mijnans werden in de slotweek van de transferperiode ook gelinkt aan de Stadionclub, maar een overgang kwam niet meer van de grond. De vraag rijst hoe noodzakelijk de komst van een extra middenvelder was. Mits iedereen fit is, beschikt Arne Slot met Orkun Kökcü, Quinten Timber en Mats Wieffer over drie goede opties op de controlerende posities.

AZ

Positief: AZ had als topprioriteit om de plek onder de lat te versterken. Hobie Verhulst, die in de eerste seizoenshelft de kans kreeg van trainer Pascal Jansen, bleek niet de meest geschikte keeper in de kampioensrace. De dertigjarige Ryan moet met zijn ervaring het slot op de deur zijn. Met een carrière die hem langs onder meer Valencia CF, Arsenal en Brighton & Hove Albion leidde, beschikt AZ over een grote naam tussen de palen.

De komst van Mihailovic stond al gepland voor deze winter. AZ bleek in de slotdagen van de window uiterst slagvaardig, door onder meer Feyenoord af te troeven in de strijd om Mijnans. Door de blessure van Dani de Wit is de aanvallende middenvelder een welkome versterking in Alkmaar.

Ook is het AZ gelukt Jesper Karlsson, Sam Beukema en Milos Kerkez binnenboord te houden, terwijl het contract van Tijjani Reijnders werd opengebroken en verlengd. Technisch directeur Max Huiberts kan tevreden terugkijken op de afgelopen maand.

Negatief: Achterin is er niets bijgekomen bij AZ. Bruno Martins Indi en Beukema zijn momenteel nog uit de roulatie, waardoor de defensie van de ploeg van Jansen dun bezet is. Zinho Vanheusden en Maxim Dekker, die tegen FC Utrecht (5-5) geblesseerd uitviel, vingen het gemis van de twee de voorbije weken op.

PSV

Positief: PSV móést een financiële klapper maken en dat is gelukt. Inclusief bonussen vangen de Eindhovenaren negentig miljoen euro voor Gakpo en Madueke, waardoor de rode cijfers langzaam weggepoetst kunnen worden. De zoektocht naar een vervanger verliep uiterst moeizaam, maar op Deadline Day werd Thorgan Hazard gepresenteerd. De Belg speelt het komende halfjaar op huurbasis in het Philips Stadion.

Los van de exits van Gakpo en Madueke is PSV erin geslaagd schoon schip te maken. De overbodige Bruma en Hoever én Van Ginkel, die geen uitzicht op speeltijd had, zijn definitief vertrokken naar respectievelijk Sporting Braga, Stoke City en Vitesse.

Negatief: Tegenover het financiële plaatje staan de sportieve ambities van PSV, dat een gooi naar de eerste landstitel sinds 2018 wil doen. Met Silva en Hazard is de selectie van Ruud van Nistelrooij twee aanvallende impulsen rijker, al rijst de vraag in hoeverre zij het gemis van vooral Gakpo direct kunnen opvangen.

Ajax

Positief: Ajax heeft, net als PSV, afscheid genomen van overbodige spelers. Ocampos, die voor vier miljoen euro gehuurd werd van Sevilla maar op de bank verpieterde, keerde voortijdig terug naar Andalusië. Door het controversiële vertrek van Blind en de exit van de overbodige Magallán hebben de Amsterdammers weer ruimte in het salarishuis.

Negatief: Het rommelt intern bij Ajax en dat was terug te zien in de transferperiode. De regerend landskampioen zette vooraf, mede door de ontslagen Alfred Schreuder, in op het inlijven van een aanvaller en verdediger, maar eindigt met alleen de komst van Rulli.

Onder meer Leonardo Balerdi werd nadrukkelijk in verband gebracht met een stap naar Amsterdam. De Olympique Marseille-verdediger zag af van een transfer naar de Eredivisie.

FC Twente

Positief: FC Twente heeft sportieve ambities en die werden in januari meerdere malen door technisch directeur Jan Streuer benadrukt. Aan Ramiz Zerrouki werd volop getrokken door Feyenoord, terwijl Joshua Brenet en Virgil Misidjan in buitenlandse belangstelling stonden. Geen van allen mocht weg, waardoor Twente met een sterke selectie toewerkt richting de ontknoping van de Eredivisie.

Met het transfervrij binnenhalen van Sampsted heeft Twente de toekomstige vervanger van Brenet al in huis. Het lijk erop dat Brenet bezig is aan zijn laatste maanden in Enschede. De Tukkers hebben prima ingespeeld op een naderend vertrek.

Negatief: De keiharde onderhandelingsstrategie van Twente heeft ook een keerzijde. Het wordt voor geïnteresseerde partijen mogelijk onaantrekkelijker om zaken te doen met de huidige nummer vijf van de Eredivisie. Plus: wordt Zerrouki ooit nog zoveel waard als deze winter? Ook zag Twente in Tzolis een aanvaller vertrekken, terwijl er niemand voor terugkwam.

Conclusie

In financieel opzicht is PSV de winnaar van de afgelopen transferperiode. De kassa in Eindhoven is gespekt met zeker negentig miljoen euro. Bij de overige clubs in de top-vijf is er deze winter meer uitgegeven dan er is binnengekomen. Ten opzichte van de concurrentie is AZ er in sportief opzicht het meest op vooruitgegaan. De Alkmaarders haalden gewenste versterkingen in huis en wisten de steunpilaren uit de huidige selectie te behouden.

Ondanks de zak geld, is PSV in sportief opzicht de grote verliezer. De titelaspiraties lijken - zoals het er nu naar uitziet - in de prullenbak te kunnen. Het was op voorhand nooit de bedoeling om twee buitenspelers te verkopen en er last minute slechts één voor terug te krijgen.