'Alles was mogelijk, behalve Thomas laten gaan voor het bod dat Feyenoord deed'

'Alles was mogelijk, behalve Thomas laten gaan voor het bod dat Feyenoord deed'

01-02-2023 12:53 Laatste update: 13:17
110

Tim van Duijn

Thomas van den Belt vertrekt niet naar Feyenoord. Althans, niet nu: PEC Zwolle heeft er de afgelopen transferperiode alles aan gedaan om de middenvelder binnenboord te kunnen houden. Technisch directeur Marcel Boudesteyn hoopt alsnog op een mooie transfer voor Van den Belt, die zelf graag naar De Kuip wil.

Van den Belt stak niet onder stoelen of banken dat Feyenoord een droomkans voor hem is, maar PEC wilde hem in de strijd om promotie niet laten gaan. "We weten hoe belangrijk Thomas is en het kampioenschap staat voor ons boven alles", vertelt Boudesteyn aan VoetbalPrimeur. "Als je degradeert en niet meteen promoveert, kan het zomaar een paar jaar duren. Kijk maar naar ADO Den Haag, Roda JC en NAC Breda. Wij doen er alles aan om meteen te promoveren, dan moet je niet één van je beste spelers verkopen."

PEC staat er goed voor. De club is met 53 punten koploper en heeft negen punten meer dan nummer twee Heracles Almelo, dat weer vijf punten meer heeft dan nummer drie FC Eindhoven. De bovenste twee teams promoveren naar de Eredivisie. "We staan er heel goed voor, maar hebben met zestien wedstrijden nog steeds een lange weg te gaan. Wie weet wat er in de hiërarchie verandert als één van je beste spelers weggaat. Thomas is ook nog eens heel erg gewaardeerd. Dat risico kunnen we gewoon niet nemen", aldus Boudesteyn.

Clausule?
Volgens de zaakwaarnemer van Van den Belt staat er een clausule in het contract waardoor hij vanaf aankomende zomer voor een gelimiteerd bedrag weg kan. Boudesteyn houdt het op 'goede afspraken'. "Thomas had de stap liever nu gemaakt, maar dat het niet is gebeurd, ligt niet aan PEC. Wij hebben de bal bij Feyenoord gelegd. We hebben met Thomas en zijn zaakwaarnemer afspraken gemaakt voor de zomer. Nee, er is geen meningsverschil. Een interpretatieverschil, dat is wat anders. Wij hebben er duidelijke afspraken over gemaakt en ik hoop voor Thomas dat hij aankomende zomer alsnog naar Feyenoord kan."

Van den Belt benadrukte dat hij de stap graag wilde maken, maar niet van plan was te muiten, mocht PEC een vertrek blokkeren. Het contact tussen Van den Belt en Boudesteyn is verder prima. "Dat is heel erg goed, want er is ook duidelijkheid over. Thomas wil niets liever dan kampioen worden met PEC Zwolle en daarna naar Feyenoord. Het was mooi geweest als we een deal hadden kunnen sluiten met Feyenoord waarbij Thomas bijvoorbeeld het seizoen bij ons had afgemaakt. Dan waren we er waarschijnlijk uitgekomen. Dat was voor ons een optie geweest, maar niet voor Feyenoord. Zij wilden hem per se nu halen. Voor ons was alles mogelijk, behalve Thomas laten gaan voor het bod dat Feyenoord deed. De komende periode gaan we zien hoe nu verder."

Boudesteyn prijst de mentaliteit van Van den Belt, die zich uit bij Roda JC nog eens liet zien, te midden van alle transferperikelen. "Petje af voor hoe hij ermee omgegaan is. Als je hem zag spelen, heel erg knap. Dat zegt iets over zijn karakter en topmentaliteit. Het zou voor hem mooi zijn als we alsnog tot een deal kunnen komen, maar dan voor het nieuwe seizoen. Prioriteit één was hem aan boord houden en dat is gelukt, dus we kunnen volle bak voor promotie gaan."