De Boer ziet 'veel middelmaat bij Ajax': 'Ik schrijf hem nog niet af'

De Boer ziet 'veel middelmaat bij Ajax': 'Ik schrijf hem nog niet af'

01-02-2023 14:55
66

Ronald de Boer denkt dat Ajax de verwachtingen bij moet stellen en knopen moet doorhakken in de organisatie. De voormalig middenvelder maakte in de jaren negentig een vergelijkbare situatie mee, toen de Amsterdammers na de Champions League-winst ook ver terug vielen.

"De kern van het probleem is dat er te veel middelmaat in de spelersgroep zit", zegt De Boer tegen Voetbal International. "Je hebt een groep nieuwe spelers, die het nog niet laat zien. Denk aan Jorge Sánchez en Calvin Bassey, hoewel die laatstgenoemde ook gewoon nog tijd nodig heeft. Ik wil hem dan ook zeker nog niet afschrijven, want spelers als Edson Álvarez en David Neres hadden destijds ook aanpassingstijd nodig. Maar probleem is dat de ploeg er nu wel afhankelijk van is."

Volgens de oud-international moet Ajax 'gaan bouwen en geduld hebben'. "Kijk naar Mikel Arteta. Hij was nog niet zo lang geleden de slechtste manager van Arsenal van deze eeuw, en nu vinden ze hem na Pep Guardiola de beste manager van Engeland. Geduld is dus een factor, maar tegelijkertijd moet je niet stil zitten. Zorg bijvoorbeeld dat er duidelijkheid komt, op het veld en in de organisatie. Dat het voor iedereen helder is: Zo gaan we het doen."

De Boer tipt onder meer een nieuwe technisch directeur. "Een nieuwe technisch directeur is daarbij belangrijk, en ik zou gewoon Klaas-Jan Huntelaar die bevoegdheid geven, maak hem verantwoordelijk. Hij liep al mee met Marc Overmars en heeft daarna ook veel vlieguren gemaakt. Je bent nu bijna een jaar verder na het vertrek van Overmars, maar de verantwoordelijkheid wordt met allemaal lijntjes nog steeds niet helder. Daarin moet je volgens mij duidelijkheid verschaffen."