Groningen-iconen vrezen: 'Fledderus is medeschuldig, want kom op, denk effe na'

Groningen-iconen vrezen: 'Fledderus is medeschuldig, want kom op, denk effe na'

02-02-2023 08:54
108

FC Groningen dreigt voor het eerst sinds 1998 te degraderen uit de Eredivisie en dat doet Jan van Dijk, Joop Gall en Hennie Meijer pijn. De clubiconen doen een beroep op de spelers, zijn kritisch op Mark-Jan Fledderus en houden bovenal hun hart vast.

Groningen verloor zijn laatste vijf duels en is afgezakt naar de laatste plaats. "Met pijn in m'n hart kijk ik hiernaar", zegt 'Mister FC Groningen' Van Dijk in De Telegraaf. "Honderd procent is niet meer genoeg, je moet nu door elk pijntje, nee, door alles heen. Er moet een over-mijn-lijk-mentaliteit gaan heersen, maar dat zeg ik omdat ik zelf zo ben, hè. Dat is een generatieverschil, honderd procent waar."

Van Dijk vindt het te makkelijk om alle schuld bij technisch directeur Mark-Jan Fledderus te leggen. "Teleurgestelde mensen zoeken altijd een zondebok. Het allermakkelijkste is altijd de trainer, die is altijd de jan lul. Nu is Wormuth weg en dan zegt men: ja, die nieuwe trainer kan er niets aan doen, hij heeft dezelfde selectie. Dat is automatisch een aanval op degene die deze bij elkaar gebracht heeft. Ik gun dat niemand, maar het is de logische manier van denken van mensen."

Meijer is wel kritisch op Fledderus en vindt de keuze voor Dennis van der Ree verkeerd. "Ik heb zo'n onderbuikgevoel dat ze gewoon een ouderwetse, ervaren trainer moeten neerzetten. Die de discipline een beetje aantrekt. Die jongens moeten een beetje ontzag hebben en beseffen dat dit een situatie is waarin even iets anders wordt verlangd. Een type-Advocaat. Je zit nu met het degradatiemonster in je nek en die moet je niet voeden met een jonge trainer, jonge spelers en lekker voetballen van achteruit. Dat werkt echt niet. Fledderus is medeschuldig, want kom op, denk effe na. Dit kan niet in deze situatie."

Gall vraagt zich af of het nog goedkomt. "Met een simpele rekensom zie je dat Groningen de top-vijf nog treft, dus heb je even pessimistisch bezien tien wedstrijden over, waarvan je er acht moet winnen om je te handhaven. Dat wordt een ongelooflijke strijd."