Koeman deelt visie in bijzijn Slot en Van Nistelrooij: 'Nadruk soms op verdedigen'

Koeman deelt visie in bijzijn Slot en Van Nistelrooij: 'Nadruk soms op verdedigen'

02-02-2023 11:59 Laatste update: 12:04
52

Ronald Koeman heeft woensdag op het symposium Toekomst Betaald Voetbal uitgebreid stilgestaan bij het onderwerp verdedigen. De bondscoach van Oranje is van mening dat er ook met 'mindere kwaliteit' successen moeten worden kunnen behaald.

Op de bijeenkomst in Zeist waren diverse technisch directeuren en trainers aanwezig, onder wie Arne Slot en Ruud van Nistelrooij, die komende zondag tegenover elkaar staan tijdens Feyenoord - PSV. Er werden visies gedeeld omtrent een betere samenwerking, aanvallen en verdedigen.

Koeman sprak zich uit over het verdedigen, een aspect in het voetbal waarvoor de waardering in Nederland is gegroeid. "Ook met minder kwaliteit kun je best succesvol zijn, als je het maar goed neerzet. Soms moet je zelfs de nadruk op de verdediging leggen om het gewenste resultaat te kunnen behalen. Maar je bent altijd ook afhankelijk van het type spelers waarover je beschikt", zo is te lezen op de site van de KNVB.

"Spelers zijn fysiek sterker en fitter dan vroeger. Er wordt meer van ze gevraagd, maar aan de andere kant kunnen we ook nog steeds dingen verbeteren. Intensiteit is daarbij belangrijk, in het aanvallen, het verdedigen en het druk zetten. Verdedigen begint bij balverlies al voorin. Voorin druk zetten hoort bij hedendaagse voetbal", zo besluit de bondscoach.

Nigel de Jong
Ook Nigel de Jong kwam aan het woord. De voormalig middenvelder begon drie weken geleden als de nieuwe directeur topvoetbal bij de KNVB. "Uiteindelijk willen wij allemaal het beste voor het Nederlands voetbal en de lat hoog leggen. En 'wij' betekent de KNVB en clubs. De communicatielijnen moeten daarom kort zijn. Het ultieme doel is dat voetbal altijd centraal staat."