Spelersbattle: PSV delft onderspit in De Kuip, Feyenoord-defensie wint strijd

Spelersbattle: PSV delft onderspit in De Kuip, Feyenoord-defensie wint strijd

05-02-2023 12:00
96

De titelrace is losgebarsten en zondagmiddag kunnen er in De Kuip weer verschuivingen op de ranglijst optreden. Hoe verhouden Feyenoord en PSV zich tot elkaar? VoetbalPrimeur legt de ploegen van Arne Slot en Ruud van Nistelrooij langs de meetlat in een spelersbattle.

Justin Bijlow – Walter Benítez 1-0
Met een slimmigheidje voorkwam Bijlow vorig weekend tegen FC Twente een mogelijk doelpunt. De doelman houdt zijn ploeg, na een mindere periode, de voorbije maanden geregeld op de been. PSV loste het keepersprobleem afgelopen zomer op met de komst van Benítez. Hoewel de Argentijn er hele goede wedstrijden tussen heeft zitten, wisselt hij dit af met slordige momenten. Op basis van consistentie wint de Feyenoorder deze battle.

Wedden

Meer odds

Marcus Pedersen – Jordan Teze: 2-1
Zowel Pedersen als Teze is geen zekerheidje in zijn ploeg. De Noor moet het vooral van zijn aanvallende ingevingen hebben, terwijl de PSV'er verdedigend een streepje voor heeft. Beide vleugelverdedigers verkeren niet in allergrootste vorm, waardoor deze battle onbeslist blijft.

Lutsharel Geertruida – Jarrad Branthwaite: 3-2
Als vervanger van Gernot Trauner doet Geertruida het meer dan goed in het hart van de Feyenoord-defensie. Van Nistelrooij mag op zijn beurt ook niet klagen over de optredens van Branthwaite. Het is knap hoe de Everton-huurling zich in de basis heeft geknokt. In de vorige editie van PSV – Feyenoord (4-3) was hij belangrijk met een doelpunt. Opnieuw een remise.

Dávid Hancko – Armando Obispo: 4-2
Hancko kan voetballen én verdedigen. Obispo is vooral voor dat laatste in de wieg gelegd. De Feyenoorder straalt rust uit, vindt zonder moeite de vrije man en grijpt als het moet hard in. Zijn collega bij PSV beschikt niet over dezelfde kwaliteiten en moet zijn fouten zo nu en dan herstellen met een charge. Een simpele overwinning voor de Slowaak.

Quilindschy Hartman – Phillipp Mwene: 5-2
Aan het begin van het seizoen was Hartman achter Marcos López en Fredrik Björkan derde keus op linksback. Hoe anders is dat nu: de vleugelverdediger ontwikkelt zich in razend tempo en was onlangs in De Klassieker een van de beste spelers op het veld. Mwene heeft sinds zijn komst naar PSV nog nooit echt kunnen overtuigen. De Oostenrijker speelt door een schorsing van Mauro Júnior.

Mats Wieffer – Ibrahim Sangaré: 5-3
Over in razend tempo ontwikkelen gesproken: Wieffer kreeg door de blessure van Quinten Timber de kans van Slot en die greep hij met beide handen aan. De controleur ontvangt veel lof voor zijn prestaties na de winterstop en dat is meer dan terecht. Toch moet hij zijn meerdere erkennen in Sangaré, die al twee seizoenen een stabiele factor is op het Eindhovense middenveld en niet zonder reden gelinkt wordt aan een transfer naar de Premier League.

Orkun Kökcü – Joey Veerman: 6-3
Eén zwaluw maakt nog geen zomer. Veerman speelde vorige week een goede wedstrijd tegen Go Ahead Eagles, maar zat daarvoor drie wedstrijden op rij op de bank. Kökcü is dé leider van het huidige Feyenoord en zet dat kracht bij met zijn statistieken. De middenvelder scoorde dit seizoen al acht keer.

Quinten Timber – Guus Til: 7-3
Zoals Slot bevestigde, gaat Timber spelen voor de geblesseerde Sebastian Szymanski. Beide spelers moeten het niet van hun creativiteit hebben, maar zowel Timber als Til heeft een enorm loopvermogen. Op basis van voetballende kwaliteiten krijgt de Feyenoorder de voorkeur in deze battle.

Alireza Jahanbakhsh – Anwar El Ghazi: 7-4
Een strijd tussen twee buitenspelers die op zoek zijn naar hun vorm. El Ghazi begint langzaam maar zeker zijn oude niveau aan te tikken, terwijl Jahanbakhsh veelvuldig met zichzelf worstelt in het veld. Door de uitgaande transfers van Cody Gakpo en Noni Madueke zijn veel ogen bij PSV in aanvallend opzicht gericht op El Ghazi, nu Thorgan Hazard en Fábio Silva nog geen indruk hebben kunnen achterlaten. De aansluitingstreffer voor de Eindhovenaren.

Santiago Gimenez – Luuk de Jong: 8-5
Het blijft altijd de vraag of Slot voor Danilo of Gimenez kiest. Tegen Twente maakte de Mexicaan een uitstekende indruk, waardoor het in de lijn der verwachting ligt dat hij opnieuw de voorkeur krijgt. Sterk in de duels, goed in de afronding: Gimenez is een wapen voor Feyenoord. De Jong beschikt over dezelfde kwaliteiten, maar kampt met een vormdip. Toch is er geen twijfel dat de PSV-spits het in zich heeft om beslissend te zijn, waardoor deze strijd in een gelijkspel eindigt.

Igor Paixão – Xavi Simons: 8-6
PSV komt nog dichterbij, maar gaat deze battle niet meer winnen. De Braziliaanse buitenspeler wordt steeds belangrijker voor Feyenoord, maar legt het af tegen Simons. De spelmaker is in veel opzichten de belangrijkste man bij PSV.

Conclusie
Feyenoord wint deze battle met name door een stabielere defensie. Op het middenveld zijn de verschillen klein, terwijl PSV voorin als winnaar uit de strijd komt. Bovendien heeft Slot zijn puzzel voor de tweede seizoenshelft gelegd, terwijl PSV zijn aanwinsten nog moet inpassen. Hoe dan ook wordt het een interessante topper. Wint Feyenoord, dan slaan de Rotterdammers een gat van zeven punten met PSV. Zegevieren de Eindhovenaren, ligt de titelstrijd weer helemaal open.