De Boer lovend over Heitinga: 'Dat vond ik heel sterk, goede indruk'

De Boer lovend over Heitinga: 'Dat vond ik heel sterk, goede indruk'

04-02-2023 06:59 Laatste update: 07:23
64

Frank de Boer weet precies waar John Heitinga momenteel doorheen gaat als net beginnend Ajax-trainer. De Boer benadrukt het belang van het hebben van 'Ajax-DNA'. 

"Ajax zit in je bloed, in je aderen. John speelde vanaf zijn zevende bij Ajax, ik vanaf mijn veertiende, maar ik heb weer iets langer in het eerste gespeeld: 10,5 seizoen", begint de 112-voudig international bij De Telegraaf. "Dan weet je wat het Ajax-DNA is." 

De Boer is optimistisch over het begin van Heitinga. Vooral over de wedstrijdbespreking voorafgaand aan zijn eerste duel als hoofdtrainer. "Bij zijn eerste wedstrijdbespreking liet hij alleen de ranglijst zien, waarop we vijfde stonden. Dat vond ik heel sterk, want vijfde staan kán niet."

Er liggen veel uitdagingen voor Heitinga, waaronder het 'managen' van de groep. "Op een gegeven moment krijgt elke trainer een stormfase, waarin het tegenzit en iedereen vindt dat hij moet spelen. Wat doen de jongens die worden gepasseerd? Helpen ze toch de kar te trekken of brengen ze die tot stilstand? Je hebt een groep die tevreden is en een groep die ontevreden is. Daartussen ’zwemmen’ een paar spelers zonder mening. De ontevreden jongens gaan die zieltjes proberen te winnen. En dat is het lastige. Probeer maar eens dertig mensen te managen. Je kúnt niet iedereen tevreden houden."

Tot slot adviseert De Boer nog iets cruciaals. "John moet ook niet meer over de spelers praten die zijn vertrokken. Niet over Sébastien Haller, niet over Antony en niet over Lisandro Martinez. Die spelers zijn er niet meer. Klaar, dus stop daar ook geen energie in, maar richt je op de selectie die je wel hebt, want dié heeft al je energie nodig", besluit hij.