Maduro wijst Heitinga op heikel punt: 'Ik vind Taylor daar heel zwak in'

Maduro wijst Heitinga op heikel punt: 'Ik vind Taylor daar heel zwak in'

05-02-2023 09:00
210

Volgens Hedwiges Maduro is de restverdediging het grote probleem bij Ajax. John Heitinga koos tegen Excelsior (1-4) voor Kenneth Taylor als controleur. Onbegrijpelijk, vindt Maduro.

In het huidige seizoen incasseerde Ajax 42 goals in 27 officiële wedstrijden. Dat is het hoogste aantal voor de Amsterdamse club sinds 1981/1982. De Ajax-defensie, met middenvelders Taylor, Steven Berghuis en Davy Klaassen daarvoor, oogde voor rust in Rotterdam-Kralingen kwetsbaar. "Daarin is het gedrag van Taylor heel belangrijk. Die moet continu denken: waar kan ik het beste staan als we de bal verliezen?", legt Maduro uit in gesprek met de NOS.

"Tijdens het aanvallen ben je al bezig met verdedigen. Dat is een denkwijze die je bezit of niet", aldus de voormalig Oranje-international. "Ik vind Taylor daar heel zwak in. Die moet echt werken aan zijn omschakeling. Je mist een type Edson Álvarez, dus die zou ik altijd daar opstellen."

Maduro adviseert Heitinga Álvarez weer als defensieve middenvelder op te stellen. Wie er dan centraal achterin naast Jurriën Timberm moet spelen? "Dat was in eerste instantie natuurlijk een probleem van de technische leiding van Ajax, niet van Heitinga. Ajax zit dun in de centrale verdedigers, dus ik had verwacht dat ze daarvoor deze winter de markt op zouden gaan", aldus Maduro, die met een alternatief komt. "Calvin Bassey heeft er veel gespeeld dit seizoen, dus dat is een optie."