Acht conclusies: Makkelie wekt irritatie, 'makkelijkste programma' Feyenoord

Acht conclusies: Makkelie wekt irritatie, 'makkelijkste programma' Feyenoord

5 februari - 17:50 Laatste update: 6 februari - 09:36
280 Reacties
Author profile picture

Ruben Winkels

Diep in blessuretijd voorkwam koploper Feyenoord zondagmiddag een nederlaag tegen achtervolger PSV (2-2). Daarmee herhaalde de geschiedenis zich. VoetbalPrimeur trekt acht conclusies.

Déjà vu in De Kuip
De 134ste Eredivisie-ontmoeting tussen Feyenoord en PSV gaat de boeken in als boeiend en meeslepend, maar zéker niet als de beste wedstrijd van het seizoen. Wel toonde het schouwspel grote gelijkenissen met de editie van 2022. De geschiedenis herhaalde zich zelfs: Feyenoord kwam vorig seizoen langszij door een doelpunt in de 96ste minuut en ook nu was dat de minuut die PSV de das omdeed.

Obispo van held naar schlemiel
Armando Obispo kopte PSV eerder dit seizoen naar een spectaculaire zege op Feyenoord in Eindhoven (4-3), maar zal vannacht een stuk minder goed slapen. Na een uur kreeg de verdediger een rode kaart, omdat hij zijn noppen wild en volkomen onnodig in het bovenbeen van Santiago Gimenez zette. Dat was voor Feyenoord het teken om het PSV-doel te bestormen, met twee goals van invaller Alireza Jahanbakhsh als resultaat.

De Kuip onneembare vesting
Het leek mis te gaan, maar Feyenoord is door de late gelijkmaker ongeslagen gebleven in De Kuip. De Rotterdammers verloren dit seizoen nog niet één van de dertien wedstrijden (Eredivisie, Europa League en KNVB Beker). De volgende topper, op 18 februari tegen AZ, speelt Feyenoord ook in eigen huis.

Heeft Feyenoord het makkelijkste programma?
Die topper tegen AZ is nu al een sleutelwedstrijd voor Feyenoord. De Rotterdammers hebben PSV en FC Twente nu twee keer gehad en na AZ-thuis wacht van de topclubs alleen nog Ajax op 19 maart in Amsterdam. Het programma van de Rotterdammers is op papier het makkelijkst van alle titelpretendenten en iedereen weet: tegen de kleintjes word je kampioen.

Makkelie wekt wrevel
Ook de beste scheidsrechter van Nederland heeft weleens een slechte dag. Het was duidelijk dat Danny Makkelie zich had voorgenomen om veel door te laten gaan, maar dat zorgde meer dan eens voor verwarring. Met name bij PSV. De kritiek uit het Eindhovense kamp was na afloop dan ook niet mals. "Negen minuten blessuretijd, schandalig. Hij deed wel meer dingen om ervoor te zorgen dat Feyenoord nog terugkwam", foeterde Luuk de Jong.

Deadline Day-PSV'ers haken meteen aan
Aan de drukke Deadline Day hield PSV twee nieuwe spelers over: Patrick van Aanholt en Thorgan Hazard. De versterkingen begonnen op de bank, omdat een hele wedstrijd nog niet verstandig was, maar wisten als invallers direct aan te haken. Van Aanholt moest al voor rust de geblesseerde Phillipp Mwene vervangen en maakte een gretige indruk, terwijl Hazard zijn stempel drukte door te scoren én een doelpunt te voorkomen.

Kippenvel in De Kuip
PSV voetbalde met een brok in de keel. Perschef Thijs Slegers, bij wie eind 2020 acute leukemie werd vastgesteld, maakte donderdag bekend dat de artsen hem niet meer kunnen helpen en dat hij niet meer beter wordt. De aangekondigde steunbetuiging in de twaalfde minuut maakte veel indruk, met dank aan de supporters van PSV en Feyenoord. De oproep van Slegers (46) om stamceldonor en bloeddonor te worden, zodat andere zieke mensen in de toekomst geholpen kunnen worden, heeft al duizenden nieuwe donoren opgeleverd.

Eredivisie-top geeft elkaar weinig toe
AZ, Ajax en FC Twente zullen de late gelijkmaker van Jahanbakhsh handenwrijvend hebben bekeken. Koploper Feyenoord pakte weliswaar een punt, maar blijft binnen reikwijdte van de concurrentie. PSV verloor de derde plaats aan Ajax en ziet FC Twente - als de Enschedeërs de twintigste Eredivisie-speelronde afsluiten met een zege op hekkensluiter FC Groningen - langszij komen.

1. Feyenoord: 43 punten
2. AZ: 41 punten
3. Ajax: 40 punten
4. PSV: 39 punten
5. FC Twente: 37 punten

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s