Premier League beschuldigt Man City, puntenaftrek of zelfs degradatie dreigt

Premier League beschuldigt Man City, puntenaftrek of zelfs degradatie dreigt

6 februari - 11:50 Laatste update: 12:54
200

De Premier League beschuldigt Manchester City van het overtreden van de financiële regels. De Engelse competitieorganisator deed liefst vier jaar onderzoek naar de gang van zaken in het Etihad Stadium en betrapte de club op meer dan honderd overtredingen in de periode tussen 2009 en 2018.

Dat meldt de Premier League maandag in een statement. In Engeland slaat het nieuws in als een bom. Manchester City zal zich voor een onafhankelijke commissie moeten verdedigen tegen de aanklacht. Onder meer The Telegraph schrijft dat The Citizens moeten vrezen voor een puntenstraf of, in het uiterste geval, zelfs verplichte degradatie. 

In 2020 werd Manchester City door de UEFA al eens uitgesloten van Europees voetbal vanwege 'ernstige inbreuken' op de Financial Fair Play-regels. Dat vonnis hield echter geen stand bij het internationaal sporttribunaal CAS. Nu dreigt de Engelse kampioen alsnog hard te worden gestraft. De Premier League stelt dat City de regels heeft overtreden die de club verplichten 'nauwkeurige financiële informatie te verstrekken die een getrouw beeld geeft van de financiële positie van de club'.

In totaal zou Manchester City meer dan honderd regels hebben overtreden, onder meer met betrekking tot sponsordeals. In het verleden werd de club er al vaker van beticht de sponsorinkomsten kunstmatig op te voeren. Ook bij contracten voor bijvoorbeeld spelers en managers zouden fouten zijn gemaakt. Zo zou het salaris van voormalig manager Roberto Mancini via 'geheime contacten in Abu Dhabi' zijn verdubbeld. De club is sinds 2008 in handen van de Abu Dhabi Group. Verder zou de club verkeerd hebben gehandeld bij het benaderen van jonge spelers.

De ploeg van manager Pep Guardiola staat momenteel tweede in de Premier League. De achterstand op Arsenal bedraagt vijf punten.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s