Als ik bij Barça was gebleven, had ik onder Koeman misschien het eerste gehaald

"Als ik bij Barça was gebleven, had ik onder Koeman misschien het eerste gehaald"

06-02-2023 12:55
8

Xavier Mbuyamba was niet voor het eerst dit seizoen de rots in de Volendamse branding in het Eredivisie-duel met AZ. De 21-jarige verdediger blonk defensief uit en scoorde met een snoeiharde kopbal (1-1). Zelf denkt hij dat zijn tijd bij FC Barcelona een belangrijke rol heeft gespeeld in zijn ontwikkeling.

Mede dankzij Mbuyamba is FC Volendam opgeklommen naar de vijftiende plek. Hij streek afgelopen zomer neer aan De Dijk na periodes bij FC Barcelona en Chelsea. Vooral aan zijn tijd bij de Catalanen, die hem in 2019 verrassend oppikten bij MVV, bewaart hij goede herinneringen.

De 1.95 meter lange mandekker stond in Barcelona al snel op het veld met sterren als Lionel Messi en Frenkie de Jong. "Na een half jaar mocht ik meetrainen met het eerste elftal, dat was geweldig", zegt hij in De Telegraaf. "In Barcelona heb ik écht leren voetballen. Er was behalve de bal ook vrij weinig. De gym? Daar deden ze bij Barça niet aan. Alles draaide om het voetballen: rondo’tjes, positiespel, zelfs de keepers deden dan mee. Ik ben daar snel beter geworden. Ik leerde er om rustig te blijven aan de bal, om oplossingen te zien en de juiste keuzes te maken."

Via Chelsea belandde Mbuyamba bij Volendam. "Ik ben heel trots op wat ik al heb gedaan in het leven, maar ook blij met waar ik nu sta. Sommige mensen zeggen dat ik het slimmer had moeten aanpakken. Als ik bij Barça was gebleven, had ik onder Koeman misschien het eerste gehaald. Dingen gebeuren. Ik heb veel geleerd van het verleden en dat kan ik nu laten zien."