Van der Leegte in Amerikaanse cel: 'Dan zien ze je echt als een terrorist'

Van der Leegte in Amerikaanse cel: 'Dan zien ze je echt als een terrorist'

06-02-2023 15:38
51

Tommie van der Leegte doet uit de doeken hoe hij ooit in één van de zwaarste gevangenissen van de Verenigde Staten terechtkwam. De oud-middenvelder belandde in Orange County Jail in Orlando na problemen met zijn paspoort.

Van der Leegte, tegenwoordig teammanager bij FC Eindhoven, dacht op vakantie te gaan naar Miami, maar zijn reis nam een bizarre wending. Hij kreeg problemen bij de controle op het vliegveld. "Mijn dochter had ooit een scheurtje gemaakt op één van de bladzijdes in mijn paspoort, dus toen heb ik die bladzijde er helemaal uitgehaald. Bij de controle vielen ze erover dat er een pagina ontbrak."

Op de verwijderde pagina stonden stempels uit Irak, waar hij voor familiebedrijf VDL was geweest. "Na onderzoek vonden ze foto's op mijn telefoon dat ik in Irak was geweest. Dan zien ze je echt als een terrorist en zo word je ook behandeld. Ik werd hardhandig gefouilleerd. (...) Ik werd naar Orange County Jail gebracht, één van de zwaarste gevangenissen in Amerika. Dus toen dacht ik: mijn god. Ik zag daar allerlei soorten mensen. Prison Break was er niks bij."

Van der Leegte werd met 24 anderen in een cel gezet en stond doodsangsten uit. "Uiteindelijk werd ik opnieuw weggebracht en kwam ik terecht bij allerlei Mexicanen met tattoos in het gezicht en in hun nek. Daar moest ik de dag mee doorbrengen. Ik stond te shaken. Maar ook de bewakers vonden het te gevaarlijk voor mij, want die wisten ook: jij bent hier gewoon de lul."

Uiteindelijk werd de oud-prof van PSV, RKC Waalwijk, FC Twente, ADO Den Haag en NAC Breda op het vliegtuig terug naar Nederland gezet. "Nu is het een stoer verhaal om te vertellen, maar zo'n dag duurt voor je gevoel echt maanden."