Eén jaar na Overmars-vertrek: van bliksemrentree in België tot tuchtprocedure

Eén jaar na Overmars-vertrek: van bliksemrentree in België tot tuchtprocedure

07-02-2023 10:00
71

Een jaar geleden stapt Marc Overmars wegens grensoverschrijdend gedrag op als directeur voetbalzaken bij Ajax. Wat is er in de tussentijd gebeurd en wat is de stand van zaken rondom zijn persoon? VoetbalPrimeur maakt een tijdlijn.

6 februari 2022
Om 23.30 uur, nadat de ochtendkranten zijn gedrukt, komt Ajax met schokkend nieuws. Overmars vertrekt per direct bij Ajax. De directeur verstuurde over een langere periode grensoverschrijdende berichten naar vrouwelijke collega's bij Ajax. Leen Meijaard, voorzitter van de Raad van Commissarissen, spreekt van een 'dramatische situatie'.

Overmars zelf laat diezelfde avond nog van zich horen via de clubkanalen van Ajax. "Vorige week werd ik geconfronteerd met meldingen over mijn gedrag", zegt hij. "Helaas realiseerde ik me niet goed dat ik hiermee grenzen heb overschreden, maar dat werd me deze dagen wel duidelijk." Overmars biedt zijn excuses aan. "Ik zie geen andere optie dan te stoppen bij Ajax."

7-10 februari 2022
De nasleep van het onverwachte nieuws is groot. De NRC maakt na onderzoek wereldkundig hoe Overmars over de schreef is gegaan, voormalig werkneemsters van Ajax doen hun verhaal, in praatprogramma's is Overmars onderwerp van gesprek en de Amsterdamse club maakt bekend een tuchtprocedure te starten, door het gedrag van de vertrokken directeur te onderzoeken.

Ajax is intussen zoekende en wil nog niet denken aan een opvolger voor Overmars. Gerry Hamstra neemt de taken tijdelijk over. De hoofdrolspeler blijft in de luwte, terwijl oud-collega's zich blijven uitspreken.

21 maart 2022
Een bliksemdoorstart: anderhalve maand na zijn vertrek bij Ajax vindt Overmars in Royal Antwerp FC zijn nieuwe werkgever. "Ik wil de Ajax-bladzijde achter mij laten en hier een nieuw hoofdstuk beginnen", reageert Overmars. "Als je bij Ajax hebt gewerkt, dan kun je alleen nog in het buitenland aan de slag. Daarom heb ik hiervoor gekozen. Ik ben niet gevlucht. Ik kom ook in Antwerpen wonen. Het voelt goed aan. Daarom heb ik, tussen alle andere aanbiedingen, voor Antwerp gekozen. Het gevoel was goed."

Zijn aanstelling op De Bosuil zorgt voor gemengde reacties. In Belgische media ligt de aanstelling van Overmars uiterst gevoelig. 'Dit is een nieuw dieptepunt voor het Belgische voetbal', wordt er onder meer geschreven. 'Succes boven alles bij Antwerp-voorzitter Paul Gheysens. Maar wat is de Europese top waard als op de weg daarnaartoe mensen seksueel grensoverschrijdend gedrag moeten tolereren?'

22-26 maart 2022
Het knettert in Antwerpen. Liefst vijf sponsoren van de club zetten de samenwerking met The Great Old stop, nadat duidelijk is geworden dat Overmars technisch directeur wordt. "Iedereen verdient een tweede kans. Alleen komt die in het geval van Marc Overmars veel te snel voor ons", zegt een van de sponsors.

In navolging van media spreken ook de KBVB en de Vlaamse minister zich uit tegen de komst van Overmars. Ben Weyts, minister van Sport: "Ik begrijp niet waarom die transfer zo hoogdringend was. Er loopt nog een onderzoek bij het Nederlandse Instituut voor Sportrechtspraak. Ik begrijp niet waarom dat niet kon worden afgewacht, al was het maar uit respect voor de slachtoffers. Het is onverstandig dat men zo snel heeft gehandeld."

3 mei 2022
De maand april verloopt relatief soepel voor Overmars. Begin mei treedt Ajax naar buiten met het bericht dat er geen aangifte wordt gedaan tegen de voormalig directeur. Wel maken de Amsterdammers werk van een interne cultuurverandering. Antwerp voelt zich gedwongen om met een statement te komen. 'Zoals eerder bericht, hanteert RAFC al jaren een duidelijke code of conduct en past onze club een nultolerantie toe op vlak van ongewenst gedrag op de werkvloer.'

8 mei 2022
Na een moeilijk begin gaat de focus bij Antwerp op voetbal. Toby Alderweireld, speler van Al-Duhail SC, wordt gespot op De Bosuil. Het ziet ernaar uit dat de ervaren verdediger, die in het verleden bij Ajax samenwerkte met Overmars, een van de zomerversterkingen wordt. In de weken erna wordt duidelijk dat Ajax de zoektocht naar een nieuwe technisch beleidsbepaler staakt, terwijl Overmars in België Mark van Bommel aanstelt als nieuwe trainer.

Juni 2022
Het Jupiler Pro League-seizoen zit erop, wat betekent dat Overmars richting het nieuwe seizoen aan de slag moet op de transfermarkt. Vincent Janssen is halverwege juni zijn eerste grote aankoop. Later die maand heeft Overmars voor de tweede keer beet: Christopher Scott, die in Duitsland te boek staat als 'nieuwe Havertz', komt over van Bayern München.

Juli 2022
Op 11 juli stunt Antwerp met de komst van Alderweireld. Even daarvoor spreekt Overmars Champions League-ambities uit, al beseft hij dat dit tijd kost. Op het trainingskamp van de club in Oostenrijk blikt Overmars terug op zijn eerste periode in België. "Ik heb het uitstekend naar mijn zin", zegt hij. "De combinatie tussen jeugd, eigen spelers en aankopen, daarmee hopen we een goed team te kunnen krijgen. We zijn er nog niet op de transfermarkt. Maar je moet ook een beetje geduld hebben."

Augustus 2022
Het geduld van Overmars wordt in augustus beloond. Met onder meer Jurgen Ekkelenkamp, Gastón Ávila en Calvin Stengs volgen er nog zes inkomende transfers. Na de komst van Ekkelenkamp blijkt hoe groot de invloed van de Nederlandse clubleiding in Antwerpen is. "Ik heb veel gesprekken gevoerd en voelde veel vertrouwen, dat was de reden om hier te komen. Mark van Bommel en Marc Overmars hebben ook zeker een grote rol gespeeld. Zij hebben me overtuigd om voor Antwerp te kiezen", vertelt de oud-Ajacied.

September 2022
Hoewel Antwerp in de Conference League-voorrondes is uitgeschakeld, viert de club in de Belgische competitie de ene na de andere overwinning. Na vijf wedstrijden staat Antwerp op vijftien punten. De aanstelling van Overmars blijft gezien zijn verleden gevoelig in België, toch raken de zuiderburen overtuigd van zijn kwaliteiten als technisch directeur.

Later zegt Antwerp-icoon Patrick Goots dat hij uitermate blij is met de aanwezigheid van Overmars. "Zijn netwerk is van een nog andere orde dan dat van Luciano D'Onofrio (voorganger, red.). Paul Gheysens (eigenaar, red.) had Toby Alderweireld sowieso kunnen kopen. Maar de aanwezigheid van Overmars was met zekerheid een doorslaggevende factor. Óók in de aanstelling van Mark van Bommel."

30 december 2022
Triest nieuws: Overmars is met een licht infarct naar het ziekenhuis gebracht. De directeur is onwel geworden en opgenomen in het ziekenhuis. Antwerp maakt via de officiële kanalen bekend dat Overmars het voorlopig rustig aan moet doen.

17-19 januari 2023
Overmars hervat op 17 januari zijn werkzaamheden. Van Bommel benadrukt dat zijn landgenoot het rustig aan moet blijven doen. Twee dagen later komt droevig nieuws naar buiten. Overmars heeft onherstelbare schade aan zijn hart overgehouden aan zijn hartinfarct. Een hartspier is afgestorven, waardoor het hart van Overmars nog maar dertig in plaats van zestig of zeventig procent van zijn volume kan uitpompen.

Overmars bevestigt het nieuws. "Het klopt. Ik moet rustig aandoen en stapje voor stapje vooruit."

21 januari 2023
Het 'transfergebeuren', hoe Van Bommel het noemt, ligt niet stil door de situatie van Overmars. Met Gyrano Kerk voegt Antwerp nog een Nederlander aan de enclave toe. De aanvaller wordt voor de tweede seizoenshelft gehuurd van Lokomotiv Moskou.

3 februari 2023
Bijna een jaar na dato komt de woordvoerder van Overmars met groot nieuws: Overmars gaat meewerken aan een onderzoek van de ISR (Instituut Sportrechtspraak) over het grensoverschrijdende gedrag in zijn Ajax-periode. "Wij proberen onze volledige medewerking te verlenen aan dit onderzoek."

Overmars zegt de uitkomsten van het onderzoek 'rustig' af te wachten. Dat het onderzoek pas een jaar na de exit van Overmars bij Ajax in gang wordt gezet, ligt volgens de NOS aan de medewerking van 'de hoofdpersoon en de Amsterdamse club'.

De tuchtrechtspraak ziet erop toe dat leden van een beroepsgroep, in dit geval de sportwereld, zich aan de gedragsregels van hun beroep houden. Mogelijk wordt Overmars sancties opgelegd.