'Goalgetter' Doekhi over het topseizoen van Union, Ajax en lessen van Bogarde

'Goalgetter' Doekhi over het topseizoen van Union, Ajax en lessen van Bogarde

16-02-2023 09:10 Laatste update: 08-02-2023 16:05
38
Author profile picture

Daniel Peperkamp

Danilho Doekhi kan terugblikken op een geweldig eerste halfjaar bij cultclub Union Berlin, dat zijn thuiswedstrijden speelt in het unieke stadion An der Alten Försterei. De centrale verdediger maakte al vier doelpunten, waaronder één tegen rivaal Hertha BSC, hijgt met zijn ploeggenoten Bundesliga-koploper Bayern München in de nek en kan zich opmaken voor een Europa League-tweeluik met oude bekende Ajax. VoetbalPrimeur sprak de 24-jarige Rotterdammer, die mede door zijn veeleisende oom Winston Bogarde uitgroeide tot een verdediger op topniveau.

Volksclub
Op 16 mei 2022 maakt Vitesse bekend aan het eind van het seizoen afscheid te nemen van Doekhi, na vier jaar in het geel-zwart. Arnhem wordt ingeruild voor wereldstad Berlijn, een bruisende metropool waar zich ergens in het oosten een bijzondere club huisvest: Union Berlin, bijgenaamd Schlosserjungs. Vrij vertaald: metaalwerkerjongens. Een naam die stamt uit begin vorige eeuw, toen de spelers nog in blauwe tenues speelden, een verwijzing naar de werkkleding die fabriekswerkers droegen in het Oberschöneweide-district.

Dat volksclub Union, dat elk jaar in december de supporters uitnodigt om kerstliederen te zingen in het stadion, speciaal is, zag Doekhi al snel. "De supporters zijn heel erg fanatiek en meelevend", zo laat hij weten aan deze website. "Elke thuiswedstrijd maken ze er een mooi spektakel van. Het stadion is een beetje apart, als je het vergelijkt met Nederland. Je hebt drie staantribunes en alleen de hoofdtribune biedt zitplaatsen. Maar iedereen doet mee, zingt en steunt ons. Ook wanneer het even wat minder loopt."

Waterdicht
Maar minder loopt het absoluut niet: Union promoveerde in 2020 naar de Bundesliga en eindigde in het daaropvolgende seizoen op de elfde plaats. Het jaar erop werd Union zevende en het seizoen 2021/22 werd zelfs bekroond met een Europa League-ticket. Deze jaargang gaat het nóg beter. Onder leiding van trainer Urs Fischer bedraagt het gat met koploper Bayern München na negentien speelrondes slechts één punt. 

"Elk jaar wordt er echt een team van gemaakt dat voor elkaar door het vuur gaat. We hebben niet echt vedettes die minder hoeven te doen. Dat is juist één van onze krachten, denk ik. Dat iedereen ondergeschikt is aan het team en zijn taken uitvoert. De trainer zit hier al een tijdje en hij is heel duidelijk in wat hij wil zien. Dat komt er gewoon heel goed uit en dan zie je dat je een ploeg bent die moeilijk te verslaan is, ondanks het feit dat we misschien niet het hoogste budget hebben van de Bundesliga."

Union verloor pas vier keer, versloeg Borussia Dortmund in oktober en hield Bayern in de Allianz Arena op 1-1. "Na die wedstrijd zei hun trainer (Julian Nagelsman, red.) dat wij een team zijn dat voor elkaar vecht. Dat zijn dingen die we zeker als een compliment ervaren." Union incasseerde tot nu toe 23 doelpunten. De vijfmansdefensie, die vaak bestaat uit het centrale trio Diogo Leite, Robin Knoche en Doekhi, staat als een huis. "We verdedigen echt als een team. Als ik door moet dekken op het middenveld, dan sluiten die andere twee mijn ruimte af en als zij doordekken sluit ik hun ruimte af. We werken goed samen en weten precies van elkaar wat we moeten doen. Alles is heel duidelijk."

Bij Vitesse stond Doekhi vaak naast Riechedly Bazoer, die geroemd werd om zijn passing en voetballende kwaliteiten. "In Nederland hebben we wel iets meer oog voor spelers die aan de bal mooie en goede dingen doen. In Duitsland gebeurt dat natuurlijk ook wel, maar hier zit er wel meer een mix in. Ook de verdedigende acties worden hier echt gewaardeerd."

Doelpuntenmachine
Het gezaghebbende weekblad Kicker nam Doekhi dit seizoen al vijf keer op in het Elftal van de Week. De verdediger maakte niet alleen indruk met tackles en intercepties, maar leverde ook al een aanzienlijke bijdrage aan het aanvalsspel van Union. Doekhi, die bij corners en vrije trappen inmiddels gevreesd wordt door collega-verdedigers, maakte al vier Bundesliga-treffers. Van zijn teamgenoten vond alleen landgenoot Sheraldo Becker (8) vaker het net. 

"Daar heb ik wel stappen in gemaakt. Vorig jaar heb ik bij Vitesse ook al drie goals gemaakt, nu sta ik al op vier. Je ziet gewoon dat het een belangrijk wapen kan zijn. Ik moet me daarin blijven verbeteren, dan komen er hopelijk nog meer doelpunten. De afgelopen weken heb ik een paar keer gescoord en dan merk je wel dat er extra aandacht aan je wordt besteed. Dan hebben tegenstanders het er waarschijnlijk in de voorbespreking over gehad, maar dat is alleen maar een mooi compliment."

Doekhi maakte onlangs tegen stadgenoot en rivaal Hertha (0-2) de openingstreffer, maar denkt bij zijn favoriete goal meteen terug aan 30 oktober. "Alle doelpunten waren echt mooie momenten en mooie wedstrijden. Maar dan moet ik toch voor mijn eerste goal gaan, tegen Borussia Mönchengladbach (2-1). Dat was in de 97e minuut, echt op het allerlaatste moment."

Union heeft weliswaar geen vedettes, maar komt met Becker toch een heel eind in de buurt. De oud-speler van Ajax, PEC Zwolle en ADO Den Haag is dit seizoen van onschatbare waarde. Hij maakte al acht doelpunten in alle competities en was daarnaast zeven keer aangever. Doekhi is vol lof over zijn vriend. "Hij heeft me heel veel geholpen na mijn overstap. Ook buiten het veld gaan we goed met elkaar om. Dat is toch wel gezellig, als je dat hebt. Je woont hier, dan moet je er ook een goede tijd van maken, en dat kunnen we samen goed."

"Ik denk dat hij zichzelf heel goed ontwikkeld heeft", vervolgt Doekhi. "Hij heeft zijn sterke punten nog meer verbeterd ten opzichte van zijn periode in Nederland. Hij is supersnel en ik denk dat hij veel doelgerichter is geworden. Hij is ook meer gefocust op rendement, daarom komt het er nu zo goed uit bij hem."

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Danilho Doekhi (@danilhord)

Dromen van een kampioenschap doen de twee nog niet. "De top staat nog heel dicht bij elkaar. Als we één of twee keer verliezen zakken we meteen een aantal plaatsen. Er zijn veel teams die kwaliteit hebben: Borussia Dortmund, Eintracht Frankfürt, RB Leipzig, niet de minste ploegen natuurlijk. Het is nog een hele lange weg, dus over een kampioenschap spreken we zeker nog niet. In het begin was onze doelstelling om veertig punten te behalen. Dan weet je in ieder geval dat je safe bent. Dus eigenlijk lopen we voor op schema."

Weerzien met Ajax
Volgende week komt Union Berlin naar Nederland. In Amsterdam staat op 16 februari het eerste duel in het Europa League-tweeluik met Ajax op het programma. Een bijzonder affiche voor Doekhi, die tussen 2016 en 2018 voor de Amsterdammers speelde en met Jong Ajax kampioen werd van de Keuken Kampioen Divisie. "Toen de loting begon had ik al zo'n gevoel dat we Ajax zouden tegenkomen. Het is natuurlijk wel mooi. Ik heb er gespeeld en ik kom weer terug naar Nederland. Dat is leuk voor familie en vrienden."

Doekhi kent het tactische plan van Fischer om Ajax pijn te doen nog niet. "Daar zijn we op dit moment niet mee bezig. Natuurlijk weten we dat het eraan komt, maar we proberen ons eerst echt te focussen op onze Bundesliga-wedstrijden. Daarna gaan we ons richten op Ajax." Ajax reist een week later af naar Berlijn voor de return. 

Lessen van oom Winston
Doekhi komt uit een echte voetbalfamilie. Neefjes Lamare Bogarde en Melayro Bogarde, eveneens verdedigers, zijn ook prof geworden. Eerstgenoemde staat onder contract bij West Ham United en laatstgenoemde speelt dit seizoen op huurbasis voor PEC Zwolle. Het grote voorbeeld van de drie jongelingen is Winston Bogarde, hun vader en de oom van Danilho.

Doekhi werkte bij Jong Ajax samen met zijn oom, die er destijds assistent-trainer was. "Hij was heel veeleisend. Het was voor veel mensen misschien niet makkelijk om daar aan het begin mee om te gaan, maar uiteindelijk ga je merken dat hij je alleen maar beter maakt. Dat hij het uiterste van je potentie vraagt en alles er uit perst. Hij is hier nog niet komen kijken, maar we hebben nog veel contact."

Wat opvalt, is dat alle Bogarde-telgen verdediger zijn of zijn geweest. "Daar heb ik geen verklaring voor, haha. Maar het is natuurlijk mooi dat mijn neefjes ook het profvoetbal hebben gehaald, en dat ik een oom heb die in top heeft gespeeld, de Champions League heeft gewonnen en het Nederlands elftal heeft gehaald. Nu is het aan de volgende generatie om het te laten zien."