FC Utrecht dwingt AZ na meeslepend bekergevecht op de knieën

FC Utrecht dwingt AZ na meeslepend bekergevecht op de knieën

07-02-2023 21:30
206

FC Utrecht heeft ten koste van AZ de kwartfinale van de KNVB Beker bereikt. Het leek lange tijd geen spektakelstuk te worden zoals tien dagen geleden, maar het venijn zat hem in de staart. Na een meeslepend gevecht zegevierden de Domstedelingen met 1-2.

AZ en FC Utrecht kruisten tien dagen geleden al de degens in de Eredivisie en dat leverde een spectaculair 5-5 gelijkspel op. Sven Mijnans was er toen nog niet bij, maar de Alkmaarse basisdebutant drukte dinsdag wel meteen zijn stempel. Al na vijf minuten kreeg de van Sparta overgekomen middenvelder de bal in kansrijke positie in het strafschopgebied, maar hij had te veel tijd nodig, raakte iets uit balans en trof het zijnet.

Wedden

Meer odds

Na dertien minuten kreeg Mijnans een nóg grotere kans. Na een schot van Tijjani Reijnders kreeg hij de bal op enkele meters van het doel voor zijn voeten, maar ditmaal raakte hij het leer helemaal verkeerd. Aan de andere kant kopte Sander van de Streek tegen keeper Matthew Ryan aan, maar ondanks die mogelijkheden werd het bepaald geen spektakelstuk zoals tien dagen geleden. De fans in het AFAS Stadion werden weinig vermaakt, maar veerden na ruim een halfuur weer op. Jesper Karlsson raakte de vuisten van Vasilios Barkas en Vangelis Pavlidis kopte voorlangs.

Ook in de tweede helft had AZ aanvankelijk moeite om een opening te vinden, terwijl Utrecht daar weinig tegenover leek te kunnen stellen. Vrijwel uit het niets werkte Viergever de bal echter op wonderschone wijze in het doel, al leek het vooral een mislukte voorzet. De verdediger moest zich niet veel later met een blessure laten vervangen door Ruben Kluivert en zag vanaf de bank dat AZ moest komen.

De Alkmaarders dwongen desondanks weinig af aanvankelijk. Reijnders zette Barkas aan het werk met een schot van afstand, maar onder meer Pavlidis, die er tien dagen geleden nog drie maakte, kwam weinig in het stuk voor. Dat gold aan de andere kant overigens ook voor Anastasios Douvikas, die andere hattrickheld. Uiteindelijk stak scheidsrechter Jochem Kamphuis de thuisploeg de helpende hand toe. Hij legde de bal op de stip, omdat Kluivert Jens Odgaard ten val bracht. Jesper Karlsson miste het buitenkansje, maar meteen daarna werd de bal voorgegeven en schoot de Zweed alsnog raak. Diep in blessuretijd kreeg Jens Toornstra nog een enorme kans, maar hij raakte het zijnet.

Na dat krankzinnige slot moest verlenging uitkomst bieden. Daarin schoot Utrecht uit de startblokken. Na een fraaie aanval rondde Naoki Maeda af. AZ moest weer in de achtervolging en trof via Milos Kerkez de paal. Met de steun van het publiek drong de thuisploeg ook daarna flink aan. De spanning was om te snijden en dat kreeg ook vat op de fans, die voorwerpen op het veld gooiden. Kamphuis dreigde het duel even te staken, maar bedacht zich. De Domstedelingen hielden vervolgens stand en bereiken als eerste de laatste acht van het bekertoernooi.