'Ajax sprak met Stam en Van 't Schip: 'Hij zou sowieso sneuvelen''

'Ajax sprak met Stam en Van 't Schip: 'Hij zou sowieso sneuvelen''

08-02-2023 11:52
121

Ajax heeft voor en na het ontslag van Alfred Schreuder met meerdere potentiële assistent-trainers gesproken, weet Johan Inan, clubwatcher voor het Algemeen Dagblad. Voormalig assistent-trainer Matthias Kaltenbach zou sowieso het veld moeten ruimen.

Al voor de WK-break, voordat de Ajax-selectie met mental coach Joost Leenders zat, dacht de Amsterdamse club na over frisse wind in de vorm van een nieuwe rechterhand voor Schreuder. "Het technisch hart zit elke maandag en vaak vrijdag bijeen. Schreuder heeft er toen ook op aangedrongen om het te gaan bespreken. Toen hebben ze gezegd het plan om een extra assistent aan te stellen ook echt uit te gaan voeren", zegt Inan in de AD Voetbalpodcast.

Het idee kwam tijdens het WK nog niet van de grond. "Het plan was eigenlijk om René Meulensteen en Heitinga na de wedstrijd tegen FC Volendam (1-1) aan de staf toe te voegen, maar Meulensteen had zijn jawoord al gegeven aan de Australische bond", vervolgt de clubwatcher, die benadrukt dat het anders liep doordat Schreuder op straat werd gezet na het duel met Volendam. "Kaltenbach zou sowieso al sneuvelen."

Wie Heitinga zou moeten ondersteunen, was ook niet direct helder. "Ze hebben met een aantal ervaren trainers gesproken. Er zijn gesprekken gevoerd met Meulensteen, Jaap Stam en Johan van 't Schip. De naam van Ruud Brood kwam ook voorbij. Heitinga heeft zelf in overleg met de directie aangegeven dat hij behoefte had aan een ervaren trainer." Uiteindelijk kwam Ajax bij Dwight Lodeweges uit als assistent-trainer.