Ajax scout 'nieuwe Overmars': Ward haalde Gakpo en shockeerde Liverpool

Ajax scout 'nieuwe Overmars': Ward haalde Gakpo en shockeerde Liverpool

14 maart - 10:20 Laatste update: 14 maart - 10:20
287 Reacties
Author profile picture

Ruben Winkels

De beoogde opvolger van Marc Overmars heet Julian Ward. Wie is 41-jarige Brit, die bezig is aan zijn laatste maanden bij Liverpool? En waarom is Ajax bij hem uitgekomen? VoetbalPrimeur zoekt het uit.

Ajax geeft 'vol gas' in de zoektocht naar een nieuwe directeur voetbalzaken, meldde De Telegraaf enkele weken geleden. Volgens het Algemeen Dagblad wordt er sinds kort ook daadwerkelijk gesproken over een contract. De deadline voor Ajax ligt op 1 juli, hoewel de landskampioen in het voorjaar al begint met de samenstelling van de selectie voor volgend seizoen. De belangrijkste kandidaat om Overmars op te volgen, is Ward (41).

Wie is Julian Ward?

Ward is al ruim tien jaar werkzaam voor Liverpool, dat hem in 2012 wegplukte bij Manchester City. In die - voor Liverpool zéér succesvolle - periode werkte de Brit zich stap voor stap omhoog. Hij begon met scoutingwerkzaamheden in Spanje en Portugal, ging vervolgens aan de slag als de manager van verhuurde Liverpool-spelers en werd in 2020 benoemd tot de assistent van toenmalig sportief directeur Michael Edwards.

Toen de alom geprezen Edwards in 2021 zijn Liverpool-vertrek aankondigde, werd Ward op de achtergrond meteen doorgeschoven naar één van de belangrijkste functies binnen één van de grootste clubs ter wereld. Dit seizoen speelt Ward een centrale en leidende rol in het aan- en verkoopbeleid op Anfield.

Voordat Ward opdook bij Liverpool, haalde hij zijn diploma in Sport Sciences aan de universiteit van Liverpool en werkte hij als wedstrijdanalist voor Engeland O20, hoofdanalist voor de toenmalige Portugese bondscoach Carlos Queiroz en scout voor Man City. Als voetballer schopte Ward het niet verder dan de bescheiden clubs Morecambe FC, Hyde FC, Kidsgrove Athletic in Engeland en de Noord-Ierse clubs Larne FC en Lisburn Distillery FC. In 2008 beëindigde hij zijn weinig tot de verbeelding sprekende carrière bij Lisburn FC.

Wat zijn de kwaliteiten van Ward?

Door zijn ruime ervaring in binnen- en buitenland spreekt Ward meerdere talen vloeiend. Naast Engeland is hij gespecialiseerd in de Braziliaanse en Portugese markt. Dit seizoen haalde hij Darwin Núñez (80 miljoen) en Cody Gakpo (42 miljoen) naar Liverpool. Eerder zette hij al grote transfers als die van Fabinho, Diogo Jota, Luis Díaz, Ibrahima Konaté en Fábio Carvalho op zijn naam.

Ward staat volgens Engelse media te boek als 'bekend en geliefd in transferkringen door zijn ervaringen in heel Europa en Zuid-Amerika'. Liverpool-manager Jürgen Klopp zei in het verleden dat verhuurde spelers zich geen beter contactpersoon kunnen wensen dan Ward.

Waarom vertrekt Ward bij Liverpool?

Uit het niets kondigde Ward vier maanden geleden aan dat hij aan het einde van het seizoen 'iets anders' wil gaan doen. Die boodschap kwam als een donderslag bij heldere hemel voor het Liverpool-bestuur, dat 'in shock en zwaar teleurgesteld' zou zijn geweest. Zijn vertrek per 1 juli staat inmiddels officieel vast. Een verklaring voor de breuk is tot op heden niet gecommuniceerd, maar Ward zou intern hebben aangegeven dat hij toe is aan een pauze.

Maakt Ajax dan wel kans op Ward?

Een mens kan in vier maanden tijd natuurlijk van gedachten veranderen, maar Ajax lijkt meer hobbels over te moeten om de gewenste Overmars-opvolger binnen te halen. Ward heeft een clausule in zijn contract, waardoor hij tot een jaar na zijn Liverpool-vertrek niet elders aan de slag kan in een vergelijkbare functie. Een snelle overstap naar Amsterdam zou hierdoor uitgesloten zijn. Tegelijkertijd klinken er geluiden dat het concurrentiebeding alléén geldt voor Engelse clubs.

Gerry Hamstra en Klaas-Jan Huntelaar gelden als alternatieven voor de Ajax-leiding. Dat erkende algemeen directeur Edwin van der Sar maandagavond nog bij Rondo. Hamstra en Huntelaar namen een jaar geleden het takenpakket van Overmars over, maar waren in de zomer mede-verantwoordelijk voor alle miskopen bij Ajax. Ward - of een andere buitenlandse kandidaat - zou daardoor een streepje voor hebben. Wordt vervolgd.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

Plaats een reactie