Voors en tegens voor Slot: grootste competitie tegen ultieme Feyenoord-beloning

Voors en tegens voor Slot: grootste competitie tegen ultieme Feyenoord-beloning

08-02-2023 16:30
31

Leeds United heeft een oogje op Arne Slot. De Feyenoord-trainer geldt niet als topkandidaat op Elland Road, maar een overstap is niet uitgesloten. Wat zouden voor Slot redenen zijn om de overstap wel óf niet te maken? VoetbalPrimeur zocht het uit.

Leeds is op zoek naar een nieuwe manager, nadat het Jesse Marsch na een klein jaar op straat zette. Slot is bij Feyenoord bezig aan zijn tweede succesvolle seizoen. Daardoor staat hij op de lijst van The Whites, maar dat geldt bijvoorbeeld ook voor Rayo Vallecano-trainer Andoni Iraola. Feyenoord wil niet meewerken aan een plotselinge exit van Slot, maar de coach heeft een clausule in zijn huidige contract staan. Daardoor kan een overstap niet uitgesloten worden.

Pro 1: stap naar grootste competitie ter wereld
Manager worden in de Premier League, wie wil dat nou niet? Het is duidelijk dat de Engelse competitie, waar het voetbal ultiem wordt beleefd, de grootste ter wereld is. De Eredivisie is natuurlijk ook prachtig, maar dit is in alle aspecten andere koek. In Engeland zouden er nieuwe deuren opengaan voor Slot: zo moet hij nu op financieel gebied creatief zijn bij Feyenoord, terwijl Leeds honderden miljoenen kan uitgeven in de hoogste Engelse competitie.

Contra 1: van spelen voor prijzen naar strijden tegen degradatie
Het is ongunstig om midden in een seizoen te wisselen van club als trainer. Zo heeft Slot in Engeland weinig tijd om het elftal naar zijn hand te zetten, terwijl dat wel moet: in Leeds zijn de degradatiezorgen namelijk serieus. De club staat alleen op doelsaldo boven de streep en Leeds won slechts twee van zijn laatste zeventien duels. Dat terwijl Slot bij Feyenoord op kampioenskoers ligt en zelfs de KNVB Beker en Europa League nog kan winnen. En nog belangrijker: Slot heeft zijn spelopvatting volledig kunnen implementeren in De Kuip.

Pro 2: in de kijker spelen van absolute top
Dat Slot nu al anderhalf jaar enorm goed presteert bij Feyenoord, is een understatement. Dat wakkert ook de interesse van meerdere clubs aan, maar de absolute top heeft nog niet aangeklopt in Rotterdam. Een tussenstap lijkt dus noodzakelijk voor Slot. Als hij kiest voor een move naar Leeds en ook daar de redder in nood wordt, dan kan interesse van meerdere grootmachten niet uitblijven. Dat klinkt dus als een helder verhaal, maar toch biedt het nog geen garanties voor Slot: als alles net de verkeerde kant op valt, speelt Leeds volgend seizoen in het Championship...


Leeds viert één van zijn weinige hoogtepunten dit seizoen, de late overwinning op Liverpool

Contra 2: Leeds is een trainerskerkhof
Van de laatste tien managers die aan het roer stonden op Elland Road, wist maar één iemand het langer dan een jaar vol te houden: Marcelo Bielsa was uiteindelijk bijna vier jaar de eindverantwoordelijke bij Leeds United, maar werd een jaar geleden ook ontslagen. Deze statistiek wijst erop dat de Noord-Engelse stad de laatste jaren totaal geen vruchtbare grond was voor coaches. Een nuance is echter wel noodzakelijk: de leiding van Leeds is zeker niet meer zo instabiel als vroeger, toen de club nog in het Championship acteerde.

Pro 3: selectie met toekomstmuziek
Wie een blik werpt op de selectie van de nummer zeventien van de Premier League, ziet naast veel oude bekenden uit de Eredivisie ook genoeg talent. Spelers als Illan Meslier, Pascal Struijk, Tyler Adams, Luis Sinisterra, Wilfried Gnonto en Crysencio Summerville worden een grote toekomst voorspeld. Slot heeft bij Feyenoord juist bewezen dat hij de ideale mentor van talenten kan zijn. Dat is te zien aan de ontwikkeling van spelers als Orkun Kökcü en Quilindschy Hartman.

In de ploeg van Leeds schort het echter aan ervaring. The Whites hebben een paar spelers die 31 of 32 zijn, maar die staan vrijwel allemaal niet in de basis. Het gebrek aan routine kan op de korte termijn, met de strijd tegen degradatie in het achterhoofd, voor problemen gaan zorgen.


Captain Liam Cooper is één van de weinige 30-plussers van Leeds, maar ook hij is geen vaste basisklant

Contra 3: Geen ultieme beloning voor project Feyenoord
Dat Slot iets heel moois opgebouwd bij Feyenoord, is inmiddels wel naar voren gekomen in dit artikel. Als de oefenmeester uit Bergentheim nu vertrekt uit De Kuip, loopt hij zijn ultieme beloning echter mis: een prijs. En zoals eerder benoemd, schaakt Feyenoord dit seizoen nog op genoeg borden. Die ultieme beloning zit er dus zeker in voor Slot dit seizoen.

Conclusie
Er zijn dus verschillende redenen voor Slot om de overstap wel en niet te maken. Bij veel voors volgt er echter een belangrijke nuance, terwijl de tegens een stuk meer op zichzelf staan. Slot zal ongetwijfeld gevleid zijn door de interesse van Leeds, maar het is veruit het meest waarschijnlijk dat de oud-middenvelder het seizoen gewoon afmaakt in Rotterdam. Komende zomer zullen er ook genoeg clubs aankloppen voor Slot, zeker als hij op deze voet verder gaat.