'Overmars was met ons eens dat Ajax onze jeugdopleiding stukmaakte'

'Overmars was met ons eens dat Ajax onze jeugdopleiding stukmaakte'

09-02-2023 11:08
226

Manfred Laros, directeur bij Sparta Rotterdam, doet een boekje open over de samenwerking met Ajax op het gebied van jeugdspelers. De directeur maakte nauwe afspraken met Marc Overmars, toen laatstgenoemde nog directeur voetbalzaken in Amsterdam was.

Zolang jeugdspelers geen contract hebben, kunnen ze voor een vaste vergoeding overgeschreven worden. "Ajax haalde de talenten hier met sleepnetten op. Andere topclubs ook", laat Laros optekenen door Voetbal International. "De vergoeding is voor Ajax en PSV geen enkel probleem. In twee jaar tijd verloren we vijftien jeugdspelers. Vervolgens was hier het verwijt: de jeugdopleiding rendeert niet. Ja, vind je het gek?"

Sparta besloot een samenwerking met Ajax aan te gaan. "Marc Overmars was met ons eens dat Ajax de opleiding stukmaakte. Er zijn afspraken gemaakt over een financiële bijdrage en een limiet van drie spelers per jaar. In ruil voor toegang tot alle informatie en de data. Ze mogen spelers uitnodigen voor stages. Ze hebben contact met de jeugdtrainers. Ze kennen de spelers beter." 

In ruil daarvoor doet Ajax iets terug voor Sparta. "Ajax ondersteunt ons ook met de instroom van nieuwe talenten. Sinds de samenwerking verliezen we minder spelers, ook aan andere clubs. Veel jongens blijven liever, ook omdat ze kans maken op Ajax. Ik zie alleen maar voordelen."