Geen paniek, ondanks recordverlies voor Royal Antwerp: 'Wat staat er tegenover?'

Geen paniek, ondanks recordverlies voor Royal Antwerp: 'Wat staat er tegenover?'

09-02-2023 14:57
19

Royal Antwerp FC, de club van Marc Overmars en Mark van Bommel, boekte een recordverlies van maar liefst 31 miljoen euro. Toch is dat niet meteen reden tot paniek, stelt econoom Thomas Peeters tegenover Sporza.

Duidelijk is dat Antwerp met voorzitter Paul Gheysens aan het roer één van de rijkste clubs van België is. De club betaalt flinke salarissen, maar heeft wel een recordverlies geleden. "Het zal vooral zaak zijn om te zien of er ook iets tegenover staat", aldus Peeters. "Eigenlijk doet Antwerp nu een investering in de toekomst. Over 2 à 3 jaar zouden ze toch op zichzelf rendabel moeten zijn, zonder dat de voorzitter bijpast. Een goeie Europese campagne of enkele lucratieve transfers zouden ervoor moeten zorgen dat Antwerp op zichzelf inkomsten genereert."

De Belgische bond zocht uit dat alle Belgische clubs een gezamenlijk verlies van 156 miljoen euro leden, vorig jaar was dat 139,6 miljoen. "Als we de verliezen van de afgelopen 5 jaar bij elkaar optellen, komen we op het exorbitante bedrag van 484 miljoen euro", aldus Peeters.

Voor enkele clubs was het onderzoek van de bond bang afwachten. Antwerp heeft een verlies van 31,5 miljoen euro en Standard Luik tekent een verlies van 22,3 miljoen euro op. Beide hebben de afgelopen jaren hun kapitaal verhoogd. Slechts vier clubs sloten het jaar af met winst: Anderlecht met vier miljoen euro, Club Brugge met 3,8 miljoen euro, Charleroi met 1,7 miljoen euro en Kortrijk met 262.345 euro.