Resterende programma's topclubs: PSV, Ajax en AZ strijden om Europese tickets

Resterende programma's topclubs: PSV, Ajax en AZ strijden om Europese tickets

06-05-2023 10:30 Laatste update: 10:30
223

Feyenoord heeft de zestiende landstitel in de historie bijna binnen. Daarachter strijden AjaxPSV en AZ om de belangrijke tweede plaats in de Eredivisie en de verdeling van de Europese tickets. Dit zijn de resterende programma's van de Eredivisie-topclubs.


De huidige stand in de top van de Eredivisie (van links naar rechts: gespeelde duels, doelsaldo, punten)

Feyenoord plaatst zich als aanstaande kampioen voor de groepsfase van de Champions League. De nummer twee mag straks voorrondes voor het miljardenbal spelen. Voor de nummer drie wacht een ticket voor de play-offs van de Europa League, behalve als bekerwinnaar PSV nog naar de vierde plaats zakt. De nummer vier mag zich melden in het voorportaal van de Conference League.

Feyenoord
Met een riante voorsprong van acht punten op PSV is het kampioenschap bijna een feit voor Feyenoord. Als de Eindhovenaren zaterdag punten verspelen, dan speelt de ploeg van Arne Slot zondag al de kampioenswedstrijd tegen stadgenoot Excelsior. Voor de Rotterdammers wordt het de eerste titel sinds 2017 en de zestiende in de historie.

Het programma van Feyenoord
7 mei: Excelsior – Feyenoord
14 mei: Feyenoord – Go Ahead Eagles
21 mei: FC Emmen – Feyenoord
28 mei: Feyenoord – Vitesse

PSV
PSV deelde een dreun uit aan Ajax in de Eredivisie-topper en was de Amsterdammers vervolgens ook in de finale van de KNVB Beker de baas. De Eindhovenaren liggen op poleposition in de strijd om plek twee, maar zijn er nog niet. Zaterdag wacht een uitduel met Sparta, terwijl ook nog een bezoek aan AZ wacht.

Het programma van PSV
6 mei: Sparta – PSV
14 mei: PSV – Fortuna Sittard
21 mei: PSV – sc Heerenveen
28 mei: AZ – PSV

Ajax
Twee nederlagen tegen PSV op rij brengen Ajax in een lastig parket. De ploeg van interim-trainer John Heitinga hoopt nog op de tweede plaats, maar moet tegelijkertijd alle zeilen bijzetten om de derde plaats vast te houden. De thuiswedstrijd tegen AZ van zaterdag is wat dat betreft weer een examen. De Alkmaarders hebben slechts twee punten minder. 

Het programma van Ajax
6 mei: Ajax – AZ
14 mei: FC Groningen – Ajax
21 mei: Ajax – FC Utrecht
28 mei: FC Twente – Ajax

AZ
De laatste Europese deelnemer van Nederland hoopt op een spetterend slot van het seizoen. De ploeg van Pascal Jansen speelt zaterdag de topper tegen Ajax om de derde plaats en neemt het ook nog tegen PSV op. Tussendoor wacht onder meer West Ham United in de halve finale van de Conference League.

Het programma van AZ
6 mei: Ajax - AZ
11 mei: West Ham United - AZ (halve finale Conference League)
14 mei: AZ  - FC Emmen
18 mei: AZ - West Ham United (halve finale Conference League)
21 mei: NEC - AZ
28 mei: AZ  - PSV
7 juni: mogelijke finale Conference League