'Ik wist niet eens dat ik met Oranje mee mocht naar EK, iedereen had me gebeld'

'Ik wist niet eens dat ik met Oranje mee mocht naar EK, iedereen had me gebeld'

10-02-2023 16:45
16

Toen Jetro Willems in 2012 mee mocht naar het EK in Polen en Oekraïne, kreeg hij dat op een erg bijzondere manier te horen. De toen achttienjarige linksback was zelf nog in de veronderstelling dat hij mee moest met Oranje O19, toen hij zich meldde om te gaan barbecueën bij PSV.

In de Oranje-selectie van het EK 2012 was Willems de grote verrassing. Hij was toen net doorgebroken bij PSV. "Toen ik geselecteerd werd, wist ik het niet eens", begint Willems bij Building Bridges. "Op de laatste dag van het seizoen met PSV werd de selectie bekend, de competitie was toen al afgelopen. We moesten toen om 12.00 uur verzamelen voor een barbecue. Ik ging pas om 8.00 uur slapen, omdat ik heel de nacht op de PlayStation speelde. Ik werd wakker en dacht: shit, het is 11.15. Ik deed alles snel, keek niet op mijn telefoon en ging op mijn scooter naar de club."

"Iedereen zei daar ineens: gefeliciteerd met het Nederlands elftal. Ik keek op mijn telefoon en zag toen écht veel berichten, terwijl ik niet eens jarig was. Maar ik was in gezelschap, dus ik kon niet goed kijken", gaat Willems verder. "Ik zou eigenlijk meegaan met Oranje O19, dus ik dacht: huh? Ik ga toch naar Onder 19? Wie is daar nou blij mee? Toen vroeg Rutten me om mee te gaan naar zijn kamertje. Ik dacht: shit, wat heb ik nou weer gedaan? Ik was het namelijk altijd."

Toen hoorde Willems tot zijn stomme verbazing dat hij mee mocht naar Polen en Oekraïne. "Rutten feliciteerde me ook met Oranje, dus ik zei: laat me alsjeblieft niet naar Onder 19 gaan. Kun je niet zeggen dat ik geblesseerd ben? Rutten zei: Onder 19? Je gaat mee met het eerste. Kijk naar je telefoon. Toen zag ik op staan dat ik bij de selectie zat. Iedereen had me ook gebeld."