'De meeste jongens willen naar De Kuip, mijn droomloting is FC Utrecht-uit'

'De meeste jongens willen naar De Kuip, mijn droomloting is FC Utrecht-uit'

11-02-2023 11:05 Laatste update: 11:10
68

Tim van Duijn

Voor de meeste spelers van Spakenburg is het de eerste keer dat ze in de kwartfinale van de KNVB Beker staan, maar niet voor Alessandro Damen. De oud-keeper van ADO Den Haag, Excelsior en Heracles Almelo keept tegenwoordig op De Westmaat, het sportcomplex van Spakenburg. Zijn droomloting: FC Utrecht-uit.

De meeste spelers staan voor het eerst in de kwartfinale, voor Damen is het de derde keer. "De meesten willen natuurlijk uit naar Feyenoord en dat is hartstikke mooi. Kuipvrees? Daar ben ik te nuchter voor. Ik vind een volle Kuip alleen maar mooi: 50.000 man die tegen je is. Ik geniet daar wel van, dus ik snap dat die jongens naar De Kuip willen. Als er één stadion vol kan komen tegen een amateurclub, dan is het De Kuip", vertelt Damen aan VoetbalPrimeur.

"Als je ADO Den Haag of De Graafschap thuis kunt loten, heb je in ieder geval een kans", zegt Damen. "Maar mijn voorkeur gaat uit naar een uitwedstrijd tegen FC Utrecht. Dat blijft speciaal, omdat ik daar als kleine jongen kwam met mijn vader en opa. Ik ben altijd supporter gebleven en heb er mogen voetballen, dat vond ik heel mooi. Van alle teams die er nog in zitten is Utrecht voor mij het meest speciaal."

Van profs naar de amateurs
De 32-jarige Damen ruilde afgelopen zomer zijn profcarrière in voor Spakenburg, dat uitkomt in de Tweede Divisie. Hij leidt ineens een ander leven. "Als prof leef je voor het voetbal, maar nu is mijn leven heel anders ingericht. Ik ben bezig met het opzetten van mijn eigen bedrijf, heb kinderen en pas dan komt het voetbal. In het veld ben ik gewoon wie ik altijd al was. Het was sowieso vreemd om ineens 's avonds te trainen. Normaal gesproken trainde ik in de ochtend, nu heb ik er een werkdag op zitten, kak je wat in na het avondeten en moet je 's avonds de grootste inspanning van de dag leveren. Dat was even wennen en schakelen, maar alles went."

Damen timmert momenteel hard aan de weg met zijn bedrijf Damen Sports Performance, dat hij naast het voetbal runt. "Ik ben performance coach en werk samen met een sportfysio, Stephan Visser. Samen hebben we een gym geopend, waar ik met mijn klanten trainingen kan geven. Alles is gericht op krachttraining, fit worden, hersteltraining, revalidatie etc.. Van 's ochtends tot het einde van de middag ben ik vaak druk met het geven van de trainingen. Toen ik begon bij Excelsior deed ik de opleiding topsportmanagement en ondernemerschap. Ik wist nog niet wat ik ermee wilde, maar wilde me er wel in verdiepen en me verder ontwikkelen. Bij Heracles Almelo was het performance gedeelte goed ingericht en door alles wat ik met blessures heb meegemaakt, wekte dat mijn nieuwsgierigheid en viel alles op zijn plek."



"In april werd ik benaderd door Spakenburg en tegelijkertijd begon mijn compagnon voor zichzelf. Hij wilde graag met mij starten, dus viel het allemaal samen. Ik was ook wel een beetje klaar in het voetbal. Ik kon mijn carrière nog wat uitmelken, maar als zulke kansen op je pad komen, moet je dat doen. Ik haal er zoveel energie uit en kan daarnaast voetballen op goed niveau. Ik heb een goede keuze gemaakt."

Damen steekt niet onder stoelen of banken dat hij het wel gezien had in het profvoetbal. Na avonturen bij Excelsior, Heracles Almelo en ADO Den Haag zat het er voor hem op. Twijfel had Damen geen moment. "Het voetbal was voor mij te eentonig. Alles stond in het teken van één ding, maar voor mij is er meer in het leven. De koek was een beetje op. Het speelt ook mee dat je op een bepaald niveau speelt, want de Keuken Kampioen Divisie is niet het meest aantrekkelijke dat er is. Voor jonge talenten is het fantastisch, maar voor mij als oudere speler minder. De topzes is leuk, alles daaronder is niet zo spannend. Daar had ik geen zin meer in. Toen dit voorbij kwam, wist ik het zeker."

"Natuurlijk mis je bepaalde dingen en denk je wel eens terug aan de mooie momenten die je beleefd hebt. Er is niets mooiers dan dagelijks je schoenen aantrekken en ballen tegenhouden, maar ik heb niet het verlangen om daarnaar terug te gaan. Dit is voor mij echt top."