Gullit zou graag verbetering zien bij Frenkie: 'Dat is wat mij erg stoort'

Gullit zou graag verbetering zien bij Frenkie: 'Dat is wat mij erg stoort'

11-02-2023 07:32
154

Ruud Gullit heeft vrijdagavond wat kritiek geuit op de houding van Frenkie de Jong en zijn fans in Nederland. Volgens de analist wordt de middenvelder te veel in bescherming genomen en worden er te veel smoesjes verzonnen als hij een wedstrijd niet naar zijn kunnen speelt.

"Als ik hem met iemand moet vergelijken qua stijl van voetbal, dan ga ik hem met Zidane vergelijken", vertelt de analist bij Ziggo Sport. "Qua stijl dan, niet qua grootheid. Maar wil je op een gegeven moment wel die grootheid hebben. Dan zal je iets meer branie moeten laten zien, want hij heeft dat wel." De Jong is de laatste weken weer steevast basisspeler bij FC Barcelona.

Gullit heeft ook kritiek op de manier waarop buitenstaanders de middenvelder behandelen. "Wat mij erg stoort is dat iedereen altijd zegt dat dat zijn positie niet is als hij slecht speelt. Hij heeft natuurlijk al vaker op de plek van Sergio Busquets gespeeld en dat ging helemaal niet zo goed. Ik vind gewoon dat hij veel meer het initiatief moet nemen. Als je hem de laatste weken ziet, dan speelt hij veel sneller en gaat alles zo veel directer."

Volgens Gullit kan de Nederlandse middenvelder daarin nog een hoop leren van zijn collega Busquets. "Omdat die Spanjaard zo langzaam is, heeft hij geleerd om altijd maar vooruit te denken. Dat moet Frenkie ook wel leren. Hij moet weten wanneer hij de bal bij zich kan houden en wanneer hij hem gelijk door moet spelen."