PSV walst na prachtig eerbetoon over FC Groningen heen

11-02-2023 21:52
207

PSV heeft een klinkende zege geboekt op FC Groningen in de Eredivisie. De ploeg van coach Ruud van Nistelrooij werkte op een avond, die aanvankelijk in het teken stond van Thijs Slegers, aan het doelsaldo en het zelfvertrouwen: 6-0.

PSV verloor eerder dit seizoen met 4-2 in Groningen en had daardoor nog wat recht te zetten. Dat moest gebeuren met Thorgan Hazard en Patrick van Aanholt in de basis. Die laatste dwong doelman Michael Verrips al snel tot een redding. De Eindhovenaren waren sowieso veel sterker dan de bezoekers en Ibrahim Sangaré kopte na zeventien minuten op de lat uit een hoekschop.

Even daarvoor vond al een hartverwarmend moment plaats. Het Philips Stadion klapte in de twaalfde minuut massaal voor Thijs Slegers, de ongeneeslijk zieke perschef van PSV. Ook de spelers, stafleden en arbiters deden daaraan mee. Slegers, zelf aanwezig, was duidelijk aangedaan door de massale steun.

Na een klein halfuur zag Slegers zijn werkgever de ban breken. Op aangeven van Simons tikte Luuk de Jong binnen. Voor de aanvoerder zijn eerste Eredivisie-doelpunt sinds 6 november. Midweeks maakte hij tegen FC Emmen al wel een einde aan zijn doelpuntendroogte. Aan de andere kant kwam Groningen er nauwelijks aan te pas. Zo had Walter Benítez weinig moeite met een vrije trap van Tomas Suslov.

In de tweede helft kwam PSV pas echt op stoom. Simons toonde meteen zijn klasse door na een combinatie met Joey Veerman heerlijk raak te schieten. De beslissing viel twintig minuten voor tijd, voor zover van enige spanning nog sprake was. Jarrad Branthwaite kopte raak uit een hoekschop van Veerman, die zijn tweede assist mocht noteren.

Daarmee was het hek van de dam. Johan Bakayoko schoot de 4-0 binnen en huurling Fábio Silva maakte zijn eerste voor PSV: 5-0. In de slotfase zorgde Guus Til voor de kers op de taart met een hakballetje. PSV passeert Ajax en klimt voorlopig naar de derde plaats. Donderdag wacht een serieuze test voor de formatie van Van Nistelrooij als het bezoek aan Sevilla gepland staat.

Groningen is door de harde nederlaag de nieuwe hekkensluiter in de Eredivisie. Nummer zeventien Cambuur heeft een iets beter doelsaldo.