Vink strooit met complimenten: 'Kan mij niemand herinneren zoals Xavi Simons'

Vink strooit met complimenten: 'Kan mij niemand herinneren zoals Xavi Simons'

12-02-2023 10:10
154

De razendsnelle ontwikkeling van Xavi Simons was zaterdavond onderwerp van gesprek bij De Eretribune. Marciano Vink uit zijn bewondering voor de middenvelder van PSV, terwijl Kees Kwakman hoopt dat hij nog een paar jaar in de Eredivisie blijft.

Simons tekende tijdens de 6-0 zege op FC Groningen voor het mooiste doelpunt van de avond. "Wat een wereldgoal. Man, man, man", begint een geïmponeerde Vink in het ESPN-programma. "De aanname achter zijn standbeen, het wegdraaien en dan in de verre hoek. Hij raakt hem goddelijk."

Vink vindt de negentienjarige Simons een bijzonder talent, zo laat hij blijken. "Het niveau dat hij laat zien, als je dat vergelijkt met de andere voetballers uit Nederland die de top hebben gehaald, ik kan mij niet herinneren dat iemand op deze leeftijd al zó dominant is bij een Nederlandse topclub."

In de studio wordt Simons in één adem genoemd met spelers als Arjen Robben, Rafael van der Vaart en Wesley Sneijder. "Je gevoel zegt: blijf nog twee seizoenen bij PSV, wordt sterker en wordt nog dominanter in Europa", vertelt Kwakman. "Maar het pad is voor iedereen anders. Hij heeft natuurlijk al buitenlandse avonturen achter de rug, hij heeft daar al aan geroken en heeft al meegedaan met de grootste spelers. Misschien is hij heel verstandig en blijft hij nog een paar jaar in de Eredivisie. Ik hoop het. Maar als hij zo doorgaat, dan zijn die clubs natuurlijk ook niet gek."

Ook Luuk de Jong is onder de indruk van de ontwikkeling die Simons doormaakt. "Ik zie dat hij enorme stappen maakt, al vanaf het moment dat hij hier is gekomen", zegt de aanvoerder van PSV. "Voor mijn gevoel wordt hij iedere dag beter en dat laat hij ook zien op het veld. Met zijn fantastische goal, maar ook met de power en energie die hij erin stopt. Dat is een kwaliteit."

Is Simons al van de buitencategorie? "Op dit moment vind ik hem heel goed", reageert de spits. "En ik hoop voor hem dat hij buitencategorie kan worden. Xavi is echt een teamspeler, dat zie je aan alles. Hij vecht, hij gaat en hij houdt het overzicht."