VP's Elftal van de Week: AZ en PSV hofleverancier, ijzersterke reactie Özyakup

VP's Elftal van de Week: AZ en PSV hofleverancier, ijzersterke reactie Özyakup

13-02-2023 10:00
48

Speelronde 21 van de Eredivisie zit erop, wat betekent dat het traditioneel tijd is voor VP's Elftal van de Week. AZ en PSV zijn na monsteruitslagen tegen respectievelijk Excelsior (5-0) en FC Groningen (6-0) hofleverancier, terwijl SC Cambuur, Feyenoord, FC Twente, Fortuna Sittard en Sparta Rotterdam ook vertegenwoordigd zijn.

Robbin Ruiter (SC Cambuur)
Dat Cambuur een punt aan het bezoek aan NEC (0-0) heeft overgehouden, heeft de ploeg van Sjors Ultee mede te danken aan het sterke optreden van Ruiter. De doelman krijgt in het nieuwe kalenderjaar de voorkeur boven João Virgínia en toonde zaterdag aan terecht in de basis te staan. 

Lutsharel Geertruida (Feyenoord)
"Hij geeft ons heel veel rust in de opbouw. Het gemak waarmee hij langs spelers loopt...", was Slot zondag na het duel met sc Heerenveen (1-2) lovend over Geertruida. De 22-jarige verdediger was zowel aanvallend als verdedigend belangrijk voor Feyenoord. Zijn doelpunt was een kers op de taart.

Jarrad Branthwaite (PSV)
Branthwaite heeft het op zijn heupen bij PSV en is niet meer weg te denken uit de basis. Midweeks scoorde hij al twee keer tegen FC Emmen in de KNVB Beker, zaterdag was het tegen FC Groningen (6-0) weer raak. Verdedigen kon hij al, in de opbouw vindt Lange Gerrit ook steeds meer zijn draai. Het is verre van vreemd dat PSV hem definitief wil vastleggen.

Robin Pröpper (FC Twente)
Een centrale verdediger met twee assists op zijn naam: dat zie je niet vaak. Tegen FC Volendam was Pröpper met een splijtende pass van achteruit medeverantwoordelijk voor de openingstreffer en vijf minuten later stond hij aan de basis van de 3-0. Alles lukte bij de 29-jarige verdediger, die ook verdedigend niets weggaf.

Joey Veerman (PSV)
Het is moeilijk te bedenken dat Veerman in de eerste weken van 2023 wisselspeler was. Het is een lust voor het oog om de middenvelder met passes te zien strooien. Hij assisteerde Branthwaite en Xavi Simons en bracht in totaal acht keer (!) een ploeggenoot in stelling. Alleen een doelpunt ontbrak voor de geboren Volendammer, die een nagenoeg perfecte wedstrijd speelde tegen Groningen.

Joshua Kitolano (Sparta Rotterdam)
De motor op het Spartaanse middenveld: Kitolano. In het buitenland werd N'Golo Kanté in het verleden geprezen om de afstanden die hij in een wedstrijd aflegt, in de Eredivisie doet Kitolano niets voor de Fransman onder. Tegen Go Ahead Eagles (2-1) was hij overal op het veld te vinden om Deventer aanvallen onschadelijk te maken. Daarbij is de 21-jarige Noor in balbezet een nuttig verbindingsstation. 

Oguzhan Özyakup (Fortuna Sittard)
Özyakup was matchwinner tegen FC Emmen (0-1), maar dat deerde hem na afloop weinig. "Scoren, wedstrijden winnen, dat komt en gaat. Je beseft dat het eigenlijk helemaal niet belangrijk is", reageerde hij na afloop ijzersterk, verwijzend naar de aardbevingsramp in Turkije. Door een speciaal shirt in de lucht te houden vroeg de middenvelder om aandacht voor de situatie in zijn vaderland. "Wij kunnen mensen misschien sneller bereiken dan anderen. Daar kunnen we gebruik van maken. Iedereen doet ontzettend z'n best."

Sven Mijnans (AZ)
AZ gaf in de eerste helft tegen Excelsior (5-0) een galavoorstelling weg en Mijnans vertolkte daarin als aanvallende middenvelder een belangrijke rol. De afstemming met de voorhoede - Jesper Karlsson, Vangelis Pavlidis en Jens Odgaard - was van hoog niveau. Met twee doelpunten en een assist heeft de van Sparta overgekomen middenvelder zijn visitekaartje afgegeven.

Jesper Karlsson (AZ)
Zijn naam viel net al even. Ook Karlsson was een van de grote uitblinkers bij AZ. Hij was aangever bij de 1-0 en 4-0, terwijl hij tussendoor de 2-0 met een halve omhaal tegen de touwen schoot. Zijn rendement had nog hoger kunnen uitpakken, gezien zijn vier doelpogingen. 

Vangelis Pavlidis (AZ)
Ook AZ-aanvaller Pavlidis bemachtigt een plek in het Elftal van de Week. De Griek stond als aanspeelpunt aan de basis van veel goals en pikte ook zelf zijn doelpunt mee. Het kan snel verkeren: vorige week behoorde Pavlidis tot de flops en in speelronde 21 is hij de grote man.

Xavi Simons (PSV)
Wat kunnen we nog over Simons zeggen, wat het afgelopen weekend de revue nog niet heeft gepasseerd? De negentienjarige spelmaker is vergeleken met spelers van het kaliber Arjen Robben, Rafael van der Vaart en Wesley Sneijder en werd beschouwd als 'het meest dominante talent ooit op de Nederlandse velden'. Zijn treffer tegen Groningen was een bevestiging van die lofzang: achteloos draaide hij achter het standbeen weg bij zijn directe tegenstander en schoot hij de bal in de verre kruising.