RKC draait carnavalswedstrijd tegen Fortuna om en klimt naar plek acht

17-02-2023 21:57
112

RKC Waalwijk heeft zich stevig in het linkerrijtje van de Eredivisie genesteld. De ploeg van coach Joseph Oosting was vrijdag met 3-1 te sterk voor directe concurrent Fortuna Sittard.

De RKC'ers speelden voor eigen publiek in de inmiddels traditionele carnavalsshirts, die geveild zullen worden voor Giro 555, dat geld inzamelt voor de slachtoffers van de aardbevingsramp in Turkije en Syrië. De Waalwijkers kregen na een kwartier de eerste goede kans van de wedstrijd, maar Michiel Kramer schoot tegen doelman Ivor Pandur aan. Diezelfde Pandur keerde op slag van rust ook een volley van Iliass Bel Hassani.

De tweede helft zorgde al snel voor meer vuurwerk. Burak Yilmaz brak de ban met een uithaal vanaf een meter of twintig. Ondanks die voorsprong was Fortuna-coach Julio Velázquez duidelijk niet tevreden: de Spanjaard kreeg in een tijdsbestek van tien seconden twee gele kaarten van Bas Nijhuis vanwege herhaaldelijke kritiek op de arbitrage. De Limburgers hadden tot dan toe eigenlijk de overhand, maar verloren zichzelf in de vele protesten. De thuisploeg knokte zich ondertussen terug in de wedstrijd.

De gelijkmaker kwam een kwartier voor tijd van Michiel Kramer. De spits rondde af uit een voorzet van Florian Jozefzoon. Nog even werd gekeken naar een vermeende overtreding van RKC-doelman Etienne Vaessen, maar Nijhuis en de VAR zagen niets in de duideling van Yilmaz. RKC ging op jacht naar meer en in de 86e minuut tekende Julen Lobete voor de 2-1. Bij het ingaan van de blessuretijd gooide Jozefzoon het duel in het slot.

RKC heeft nu drie punten meer dan Fortuna, dat blijft steken op plaats tien. De Waalwijkers klimmen naar de voorlopig achtste plaats.