Slot lacht om oude Weghorst-beelden: 'Die zeggen alles over Wout'

Slot lacht om oude Weghorst-beelden: 'Die zeggen alles over Wout'

26-02-2023 09:00 Laatste update: 08:59
74

Tim van Duijn

FC Emmen, Heracles Almelo, AZ, VfL Wolfsburg, Burnley, Besiktas, Manchester United én het Nederlands elftal: voor wie denkt dat het behalen van de top onmogelijk is, neem een voorbeeld aan Wout Weghorst. De spits uit Borne heeft overal veel scepsis moeten overwinnen, maar zijn criticasters telkens de mond gesnoerd. Joop Gall, Arne Slot en Marcel Schäfer zijn vol lof over de voetballer en persoon Weghorst, die zondag met Manchester United zijn eerste prijs in de wacht kan slepen.

In de zomer van 2012 wist vrijwel niemand wie Wout Weghorst was. Hij worstelde in het beloftenelftal van Willem ll, maar werd opgepikt door Gall, die destijds aan het roer stond bij FC Emmen. "Wat zou er gebeurd zijn als ik 'nee' had gezegd? Dan was hij wellicht teruggegaan naar de amateurs en had hij deze carrière niet gehad", vertelt Gall aan VoetbalPrimeur. "Ik wilde het graag met Wout proberen. Natuurlijk moest er nog een hoop aan geslepen worden, maar zo'n speler kun je in de Jupiler League goed gebruiken. Dat is goed uitgepakt. Hij heeft zijn tekortkomingen kunnen compenseren met hard werken en mentaliteit."

Gall durfde het met Weghorst aan, maar de spits was geen eerste keus in Emmen. "Hij was nog maar een jaar of achttien. Ik koos voor Roland Bergkamp omdat ik vond dat de spelers om hem heen meer baat bij zijn stijl zouden hebben. In dat seizoen maakten we rond de negentig goals, maar met de stijl van Wout zouden we er minder hebben gemaakt."

"Bergkamp was een dienende spits die anderen het werk liet doen, waardoor spelers als Cas Peters veel meer tot hun recht kwamen. Wout speelde wat egoïstischer - en daar is ook niets mis mee, want dat móet een spits ook zijn, maar als ik voor hem had gekozen, hadden we uiteindelijk minder goals gemaakt en dus maakte ik een andere keuze. Wout had nog drie of vier balcontacten nodig en was wat minder geslepen, terwijl Roland het als oudere speler veel meer onder de knie had. Wout had er ook wel twintig gemaakt hoor, maar ik rekende erop dat de andere spelers veel meer zouden floreren met Roland in de spits, omdat zijn kwaliteiten beter tot uiting kwamen met die spelers om hem heen."

Soepel ging het niet altijd. De eigenwijze Weghorst maakte als invaller zijn goals en vond dat hij recht had op meer. Gall snapte dat zijn tweede spits soms met een chagrijnig gezicht binnenkwam, maar bleef vasthouden aan Bergkamp. "We hebben wel eens met de koppen tegen elkaar gestaan. Je weet dat het wel eens fout kan gaan met spelers die er zoveel passie ingooien en ten koste van alles willen winnen. Het was ook helemaal niet erg, want we spraken het altijd uit. Ik ging zelf soms ook te ver, hoor."

"Wout is een voorbeeld, een hele lieve en aimabele gozer die zodra hij op het veld stapt compleet verandert in iemand die koste wat kost wil winnen. Je wil de tegenstanders het schuim op de bek laten krijgen, zolang ze maar uit zichzelf treden en daardoor minder presteren. Wout is een voorbeeld voor iedere jonge voetballer: geef nooit op en kijk naar Wout Weghorst."

Gall voorspelde destijds niet dat Weghorst de top zou behalen. "Ik haalde Ruben Schaken op bij Jong Cambuur en had nooit gedacht dat hij het Nederlands elftal zou halen. Hooguit middenmoot Eredivisie en dat gold ook voor Wout. Hij heeft zich sindsdien ontzettend goed ontwikkeld. Ik kreeg vanuit Engeland wel eens vragen over Wout en heb vaker gezegd dat iedere Engelse club een Wout Weghorst kan gebruiken, welke rol ze ook voor hem hebben. Waarschijnlijk heeft Erik ten Hag er ook zo over gedacht."

Via Heracles naar AZ
Na twee seizoenen bij Heracles Almelo komt Weghorst in 2016 terecht bij het AZ van John van den Brom, dat een jaar later de huidige Feyenoord-trainer Arne Slot als assistent in dienst neemt. "We hebben aanpassingen gedaan aan de speelstijl en zijn met AZ veel meer druk gaan zetten", zegt Slot. "Maar AZ haalde het seizoen daarvoor wel gewoon de finale van de beker, dus is het even afwachten hoe men reageert als je dat met een nieuw team wil doen. Wout besefte snel dat dat wel eens ten goede zou kunnen komen aan het aantal doelpunten dat hij zou maken."

"Het was iedere training weer volle bak drukzetten en meters maken, hij deed er alles aan om het succesvol te laten zijn, ook omdat hij denk ik inzag dat het voor hem wel eens goed uit zou kunnen pakken. Soms wekt het nogal weerstand op als spitsen ineens veel meer moeten lopen, maar daar was bij Wout geen gesprekje voor nodig, die ging meteen volle bak. Niets kon hem in de weg staan, want hij moest en zou een goal maken en die wedstrijd winnen. Wout vertoonde in het veld nooit onsportief gedrag, maar zocht wel uit wat er toegestaan was om die wedstrijd te winnen. Hoe fanatieker, hoe beter het voor hem was, want dan pushte hij zichzelf weer naar een volgend niveau."

"Hij heeft geen groot podium nodig om een hoog niveau te halen", zegt Slot. "Hij kan in de kwartfinale van het WK tegen Argentinië een verlenging afdwingen en twee dagen later in zijn eentje net zoveel geven op een modderig en winderig trainingsveld. Dat zal mij altijd bijblijven bij Wout: hij laat geen moment voorbij gaan om er het maximale uit te halen. Er zijn veel spelers die alles uit zichzelf halen, maar tien van de tien keer, als het even tegen zit, is voor bijna niemand haalbaar. Ik zou bijna zeggen voor Wout dus wel."


"Ik herinner me nog een mooi duel tussen Wout en Alireza Jahanbakhsh. We wonnen op de laatste speelronde met 6-0 van PEC Zwolle, Alireza maakte er drie en Wout twee, waardoor de topscorerstitel nipt naar Alireza ging. Bij iedere goal haalde Wout de bal uit de goal en rende hij naar de middenstip, omdat híj topscorer van Nederland wilde worden. Dat zijn geweldige beelden die alles over Wout zeggen. We waren al derde en wonnen met 6-0, maar toch was het voor Wout niet genoeg. Ik vind trouwens wel dat we hem tekort doen als we zeggen dat hij dit bereikt heeft met enkel hard werken, want hij kan wel meer dan dat."

"We deden op de training regelmatig positiespel zes tegen twee, Wout koos dan altijd de speler die daar het beste in was en maakte er ook weer een wedstrijd van wie er vaker in het midden stond: hij of die speler. Bij het afwerken móest hij vaker scoren dan een ander. Alireza nam bij AZ altijd de strafschoppen, toch was Wout daar dagelijks op aan het oefenen. Hij accepteerde nooit dat een ander beter was dan hij en was altijd heel systematisch op zoek naar mogelijkheden om het beste uit zichzelf te halen."

Wolfsburg
Het Duitse Wolfsburg zou in de zomer van 2018 uiteindelijk rond de elf miljoen euro neerleggen voor Weghorst, die wederom een stap omhoog zette. Wie dacht dat AZ zijn top was, kwam bedrogen uit "Wout heeft dit absoluut verdiend", zegt technisch directeur Marcel Schäfer. "We hadden een zwaar seizoen achter de rug waarin we tegen degradatie vochten, maar Wout heeft ons daarna geholpen om onze doelen te bereiken. Hij heeft een geweldige tijd gehad bij Wolfsburg en in drie seizoenen meer dan zeventig goals gemaakt. Daarom zijn we Wout erg dankbaar. We zochten een spits die veel doelpunten kan maken, maar ook een ijzersterke mentaliteit heeft. Wout is zowel op als buiten het veld erg detailgericht, daarom paste hij goed bij Wolfsburg en hebben we samen de successen bereikt."

Ook in Duitsland kwam men er snel achter dat Weghorst geen kans onbenut laat om er het maximale uit te halen. Schäfer: "Wout was vaak in de sportschool te vinden, lette veel op zijn voeding en slaap, maar deed ook veel yoga en zelfs extra sessies op het trainingsveld. Wout is een speler die iedere club graag zou willen hebben."

Ja, Weghorst eist alles van zichzelf, maar ook van zijn ploeggenoten en dat zorgde bij zijn vorige clubs nog wel eens voor weerstand. "Wout is heel ambitieus. Soms een beetje té, omdat hij echt alles wil winnen en alles doet om de wedstrijd te winnen. Wout is zeer gewaardeerd, maar we waren het erover eens dat het na drieënhalf jaar tijd was om de volgende stap te zetten. Hij wilde graag nieuwe doelen en uitdagingen stellen en daarom hebben we hem laten gaan."

Het gebeurt regelmatig dat spelers die vanuit de Eredivisie naar een topcompetitie als de Bundesliga gaan moeite hebben om aan te haken, maar bij Weghorst was dat minder het geval. "Hij was meteen onze eerste spits. Wolfsburg heeft wel vaker spelers uit Nederland gehaald, een hele aantrekkelijke competitie waar het niveau hoog is. We waren niet verrast, maar soms hebben spelers wat tijd nodig. Er lopen bij Wolfsburg ook spelers uit Spanje en Italië die even moeten wennen."

"Het heeft meer te maken met de manier van spelen. Wout was meteen onze eerste man en dat hij steeds maar weer een stap omhoog weet te zetten, zegt alles over hem. Hij heeft een geweldige mentaliteit en vecht tegen zijn criticasters. Ik vind hem ook wel onderschat. Hij wilde iedereen laten zien dat the sky the limit is en je alles kunt bereiken, als je er maar hard genoeg voor werkt."