Ajax telt zegeningen na ruime zege op De Graafschap in KNVB Beker

02-03-2023 22:52 Laatste update: 22:58
132

Ajax heeft zich bij de laatste vier van het bekertoernooi geschaard. De Amsterdammers waren op de Vijverberg met 0-3 te sterk voor De Graafschap.

John Heitinga voerde liefst zeven wijzigingen door voor het bekerduel met de eerstedivisionist. De zestienjarige Jorrel Hato maakte zijn basisdebuut en ook Remko Pasveer, Jorge Sánchez, Calvin Bassey, Florian Grillitsch, Francisco Conceição en Brian Brobbey verschenen nieuw aan de aftrap. Het deerde de Amsterdammers niet. In de eerste tien minuten had Ajax zelfs 95 procent balbezit.

Tot kansen leidde dat aanvankelijk niet. Sterker nog, de eerste mogelijkheid was voor De Graafschap. Alexander Büttner zag zijn schot gekraakt worden. Een minuut later was het aan de andere kant wel raak. Sánchez schoot een voorzet van Brobbey knap binnen. Jurriën Timber dacht met het hoofd voor de 0-2 te zorgen, maar hij werd teruggefloten vanwege buitenspel. Na 26 minuten wist Ajax alsnog verder afstand te nemen. Steven Bergwijn trok naar binnen en krulde de bal in de hoek. Het was zijn eerste treffer voor de Amsterdammers sinds 12 november.

Mohammed Kudus raakte kort voor rust de paal en ook een goal van Brobbey ging niet door vanwege buitenspel, maar Ajax stevende af op een zorgeloze avond. Na rust oogden de Amsterdammers wel wat laconiek en ging De Graafschap opportunistischer spelen. De thuisploeg dacht daar nog even succes mee te boeken, alleen werd Neghli teruggefloten vanwege buitenspel en ging een poging van Giovanni Korte voorlangs.

Ajax liet lang na om het duel definitief in het slot te gooien. Zo raakte Brobbey twintig minuten voor tijd de paal. De spits pikte uiteindelijk toch zijn doelpuntje mee. Na gestuntel in de Doetinchemse defensie rondde hij tien minuten voor tijd beheerst af. Ajax boekt zodoende een eenvoudige zege, gaf de nodige spelers rust en zag Bergwijn weer eens scoren. In de halve finale van de KNVB Beker wacht een duel met Spakenburg, Feyenoord of PSV. De loting vindt zaterdag plaats.