Koeman presenteert eerste voorselectie: Feyenoord-trio op 37-koppige lijst

Koeman presenteert eerste voorselectie: Feyenoord-trio op 37-koppige lijst

03-03-2023 12:59 Laatste update: 17:52
418

Ronald Koeman heeft zijn eerste voorselectie bekendgemaakt sinds zijn terugkeer als bondscoach van het Nederlands elftal. De keuzeheer heeft 37 spelers op de voorlopige lijst gezet voor de EK-kwalificatieduels met Frankrijk en Gibraltar.

Feyenoord-spelers Lutsharel Geertruida, Quilindschy Hartman en Mats Wieffer maken voor het eerst deel uit van de voorlopige selectie van Oranje, net als Anderlecht-doelman Bart Verbruggen. Met Kjell Scherpen (Vitesse) mag nog een andere keeper dromen van zijn eerste oproep.

Wijnaldum weer in beeld
Een andere opvallende naam is die van 86-voudig international Georginio Wijnaldum. De middenvelder van AS Roma maakte onlangs zijn rentree na een beenbreuk. Hij was daardoor niet beschikbaar voor het WK, maar raakte eigenlijk al eerder uit beeld onder Louis van Gaal. Verder is Kenny Tete na een lange periode van afwezigheid weer een optie. De rechtsback maakt een sterk seizoen door bij Fulham in de Premier League. Datzelfde geldt voor Sven Botman bij Newcastle United. 

Mijlpaal lonkt voor Daley Blind, Ajax hofleverancier
Daley Blind staat voor een mijlpaal. De routinier van Bayern München kan later deze maand zijn honderdste interland voor Nederland spelen. Ajax is met zes spelers hofleverancier van de voorlopige selectie. Steven Berghuis, Steven Bergwijn, Brian Brobbey, Davy Klaassen, Kenneth Taylor en Jurriën Timber mogen hopen op een plekje in het keurkorps. Namens PSV maken Joey Veerman en Xavi Simons kans, terwijl Feyenoord bovengenoemd drietal afvaardigt. Jordy Clasie is de enige AZ-speler op de lijst. 

Afvallers sinds WK
Ten opzichte van de WK-selectie ontbreken de geblesseerde Justin Bijlow en Remko Pasveer, die zijn basisplaats bij Ajax kwijtraakte aan Gerónimo Rulli. Andries Noppert staat eveneens met een blessure aan de kant bij sc Heerenveen, maar is wel in de voorselectie opgenomen. Luuk de Jong kondigde eerder vrijdag zijn afscheid als international aan.

Koeman nam na het WK in Qatar het stokje over van Van Gaal. Het betekent zijn tweede ambtstermijn. Hij keert tegen Frankrijk terug op de bank van Oranje. Die wedstrijd wordt op vrijdag 24 maart in Parijs gespeeld. Drie dagen later is de ontmoeting met Gibraltar in De Kuip. Het zijn de eerste hordes richting het EK 2024 in Duitsland.

"De voorlopige lijst telt 37 namen; dat is meer dan gebruikelijk. Ik heb bewust gekozen voor een grotere groep, omdat we op dit moment te maken hebben met een aantal vraagtekens wat betreft wedstrijdritme en fitheid", aldus Koeman.

De volledige selectie
Keepers: Jasper Cillessen (NEC), Kjell Scherpen (Vitesse), Mark Flekken (SC Freiburg), Bart Verbruggen (RCS Anderlecht), Andries Noppert (sc Heerenveen)

Verdedigers: Virgil van Dijk (Liverpool) Jurriën Timber (Ajax), Tyrell Malacia (Manchester United), Daley Blind (Bayern München), Matthijs de Ligt (Bayern München), Stefan de Vrij  (Internazionale), Nathan Aké (Manchester City), Denzel Dumfries (Internazionale), Jeremie Frimpong (Bayer Leverkusen), Kenny Tete (Fulham), Sven Botman (Newcastle United), Quilindschy Hartman (Feyenoord), Lutsharel Geertruida (Feyenoord).

Middenvelders: Steven Berghuis (Ajax), Jordy Clasie (AZ), Ryan Gravenberch (Bayern München), Frenkie de Jong (Barcelona), Davy Klaassen (Ajax), Teun Koopmeiners (Atalanta), Marten de Roon (Atalanta), Kenneth Taylor (Ajax), Joey Veerman (PSV), Mats Wieffer (Feyenoord), Georginio Wijnaldum (AS Roma)

Aanvallers: Steven Bergwijn (Ajax), Brian Brobbey (Ajax), Memphis Depay (Atlético Madrid), Cody Gakpo (Liverpool), Vincent Janssen (Royal Antwerp), Noa Lang (Club Brugge), Xavi Simons (PSV), Wout Weghorst (Manchester United)