Diarra kan bom leggen onder verdienmodel Eredivisie: 'Impact kan enorm zijn'

Diarra kan bom leggen onder verdienmodel Eredivisie: 'Impact kan enorm zijn'

12 maart 2023 om 09:45

Lassana Diarra kan zomaar de nieuwe 'Bosman' van het voetbal worden met verstrekkende gevolgen voor onder meer de Nederlandse clubs. Dat stelt Robby Houben, hoogleraar sportondernemingsrecht aan de Universiteit Antwerpen, in het Algemeen Dagblad.

Bij het Hof van Justitie in Luxemburg dient dit jaar de zaak rond Diarra. De Franse middenvelder raakte in 2014 in conflict met zijn club Lokomotiv Moskou, waartegen hij sindsdien diverse rechtszaken uitvocht én won. Houben typeert hem als een nieuwe Bosman, omdat hij het bestaande transfersysteem van de FIFA en de aangesloten bonden aanvecht. Hij wijst daarbij naar het Europees recht. Saillant detail: hij heeft dezelfde advocaat als Jean-Marc Bosman in 1995.

"Deze zaak is zo interessant omdat het vrije verkeer van arbeid binnen de EU ter discussie wordt gesteld", zegt Houben in het AD. "Oftewel: strookt het transfersysteem zoals we dat kennen wel met het Europees recht? Dat kun je je ernstig afvragen. Bijzonder is dat spelers hun contract niet eenzijdig kunnen opzeggen en vrij naar een andere werkgever kunnen vertrekken, zoals bijvoorbeeld een chirurg of een journalist dat wél kan. Is het voetbal zo bijzonder dat zo’n afwijking aanvaardbaar is?"

In het voetbal lijkt niemand daaraan te twijfelen, maar Diarra weet zich  gesteund door het Europees recht. Volgens Houben valt het niet uit te sluiten dat het hele transfersysteem zoals we dat kennen verdwijnt door de oud-speler van Real Madrid en PSG. "Als er dan geen werkbaar alternatief voor in de plaats komt, komt het hele ecosysteem van het internationale voetbal onder druk te staan. Veel clubs zijn afhankelijk van transferinkomsten, zeker ook in België en Nederland."

"De exacte gevolgen zijn nog lastig in te schatten, zoals dat destijds ook bij het Bosman-arrest het geval was. Maar ik merk wel dat er bij clubs nog amper kennis is over deze zaak. De impact kan enorm zijn, gigantisch", aldus de Belgische hoogleraar.