Ajax wint dankzij raketstart en meldt zich naast koploper Feyenoord

12-03-2023 16:25 Laatste update: 16:38
300

Ajax deelt in elk geval de komende uren de koppositie met Feyenoord. Op bezoek bij sc Heerenveen wonnen de Amsterdammers met 2-4, mede door drie goals in de eerste negentien minuten.

Zonder Davy Klaassen en met Kenneth Taylor aan de aftrap kende Ajax zondagmiddag een raketstart in het Abe Lenstra Stadion. Mohammed Kudus opende na tien minuten de score, gevolgd door goals van Edson Álvarez (minuut zestien) en Steven Bergwijn (minuut negentien). Twee keer was Dusan Tadic de aangever.

Ajax overrompelde Heerenveen en bleef ook na de 0-3 door de Friese verdediging snijden. Na zijn goal raakte Bergwijn de paal na een mooie solo. Het noopte trainer Kees van Wonderen om al in de 37ste minuut hard in te grijpen: Ché Nunnely, Simon Olsson en Rami Al Hajj werden vervangen door Alex Timossi Andersson, Thom Haye en Sydney van Hooijdonk.

Prompt maakte Heerenveen op slag van rust de 1-3 via Pelle van Amersfoort. In de tweede helft kwam Ajax desondanks niet meer in grote problemen. Kenneth Taylor tekende met een droge knal al vroeg voor de vierde Ajax-goal. Brian Brobbey raakte de lat.

Tussen die momenten kreeg Heerenveen een penalty, die op advies van de VAR werd teruggedraaid door scheidsrechter Jeroen Manschot. Osame Sahraoui ging naar de grond, maar bleek in de herhaling niet te zijn geraakt door de onschuldige Álvarez.

Ondanks de geruststellende voorsprong, oogde Ajax andermaal niet heel zeker in de achterhoede en ging doelman Geronimo Rulli ook niet vrijuit. In de slotfase mocht Sydney van Hooijdonk daardoor raak koppen: 2-4. Door de zege deelt Ajax nu de koppositie met Feyenoord, dat om 20.00 uur aftrapt tegen FC Volendam. Volgende week is de Klassieker in de Johan Cruijff Arena.