Spelersbattle: Feyenoord-defensie in het voordeel, Ajax trekt aan langste eind

Spelersbattle: Feyenoord-defensie in het voordeel, Ajax trekt aan langste eind

19 maart - 09:30 Laatste update: 09:30
130

Met een gat op de ranglijst van drie punten is de Klassieker van aanstaande zondag bloedstollend spannend. Koploper Feyenoord kan Ajax in het hol van de leeuw afschudden, terwijl de Amsterdammers de koppositie kunnen ruiken. Hoe verhouden de aartsrivalen zich tot elkaar? VoetbalPrimeur legt beide elftallen langs de meetlat in een spelersbattle.

Gerónimo Rulli – Timon Wellenreuther 1-0
Als stand-in van de geblesseerde Justin Bijlow doet Wellenreuther het naar behoren. Klassieker-ervaring heeft de 27-jarige Duitser, die pas acht keer onder de lat stond bij Feyenoord, niet. Rulli laat in zijn beginperiode bij Ajax weinig steekjes vallen en kan al wel zeggen in een Klassieker te hebben gekeept. Het eerste punt gaat naar de Amsterdammers.

Devyne Rensch – Lutsharel Geertruida 1-1
Hoewel Pedersen de voorbije weken de dienst uitmaakt op de rechtsbackpositie, lijkt het aannemelijk dat Trauner voor de Klassieker terugkeert bij de eerste elf. Geertruida zal dan een positie doorschuiven. Sinds de trainerswissel heeft Rensch de concurrentiestrijd met Jorge Sánchez definitief in zijn voordeel beslist. Toch komt hij veel tekort om deze battle van Geertruida, die een ijzersterke ontwikkeling doormaakt, te verslaan.

Jurriën Timber – Gernot Trauner 2-1
Timber krabbelt op na een mindere periode, Trauner is pas net hersteld van een blessure die hem maanden aan de kant hield. In goeden doen ontlopen beide centrumverdedigers elkaar weinig, al beschikt de Ajacied over meer voetballend vermogen. Het is de doorslaggevende factor in deze strijd.

Calvin Bassey – Dávid Hancko 2-2
"Niemand wil op de bank zitten, maar soms moet je gewoon gaan zitten en leren", waren onlangs de wijze woorden van Bassey. De verdediger was lange tijd het mikpunt van spot, maar rekent als centrale verdediger langzaam af met zijn criticasters. Hancko draait een zeer stabiel eerste seizoen in De Kuip, waardoor de Slowaak de voorkeur geniet in deze battle.

Owen Wijndal – Quilindschy Hartman 2-3
Dat Wijndal niet bij de voorselectie van het Nederlands elftal zit en Hartman wel, zegt voldoende. De Feyenoord-revelatie is bezig aan een sterke opmars en blonk in de eerste Klassieker van dit seizoen al uit. Wijndal laat zich vooralsnog vooral buiten de lijnen gelden met opvallende uitspraken. Voor hem komt zondag als een gelegen moment om zich te laten gelden.

Edson Álvarez – Mats Wieffer 3-3
Wieffer is niet meer uit de basis weg te denken bij Feyenoord. De controleur heeft zich in twee maanden tijd in de kijker gespeeld bij het Nederlands elftal en ontvangt lovende kritieken. Álvarez draait al jaren moeiteloos mee in de top van de Eredivisie. Ervaring wint het van talent.

Steven Berghuis – Orkun Kökcü 3-4
De spelmaker van Ajax tegenover de spelmaker van Feyenoord. Berghuis en Kökcü zijn onmisbaar bij respectievelijk de Amsterdammers en Rotterdammers. Berghuis verkeert alleen niet in zijn beste vorm, terwijl Kökcü vrijwel wekelijks als leider van Feyenoord zijn ploeg bij de hand neemt.

Davy Klaassen – Sebastian Szymanski 4-5
‘Mister 1-0’ pikt vaak zijn goaltje mee, maar zijn aandeel in het veldspel van Ajax is beperkt. Hoewel het gemis van Szymanski, die met een blessure aan de kant stond, niet direct invloed had op de prestaties van Feyenoord, beschikt hij wel degelijk over kwaliteiten die de Rotterdammers moeilijk één op één kunnen vervangen. Zijn impact blijft tegelijk gering. Een remise.

Mohammed Kudus – Alireza Jahanbakhsh 5-5
Jahanbakhsh wisselde eerder dit seizoen nog stuivertje met Javairô Dilrosun en Igor Paixão, intussen is hij een vaste waarde voor Arne Slot op de rechterflank. De Iraniër werkt zich het snot voor de ogen, maar moet het in deze battle afleggen tegen Kudus. Het is zo klaar als een klontje dat de Ghanees over meer talent en voetballend vermogen beschikt.

Dusan Tadic – Santiago Gimenez 6-5
In Mexico zijn ze ervan overtuigd dat Gimenez een grote wordt. De 21-jarige spits timmert aan de weg bij Feyenoord en laat Danilo achter zich in de pikorde. Zover als Tadic is, is Gimenez alleen nog niet. De Servische aanvoerder is multi-inzetbaar en maakt in topwedstrijden geregeld het verschil voor Ajax.

Steven Bergwijn – Oussama Idrissi 7-6
Een battle tussen een speler die in een vormcrisis verkeert tegenover een speler van wie zijn plafond misschien wel bij Feyenoord ligt. Bergwijn had ongetwijfeld gehoopt dat de trainerswissel voor hem goed zou uitpakken, maar John Heitinga heeft als hoofdtrainer pas afgelopen speelronde voor het eerst kunnen juichen voor een goal van de buitenspeler. Idrissi wisselt oplevingen af met wedstrijden waarin hij onzichtbaar is. Een gelijkspel is een juiste afspiegeling van deze battle.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

Plaats een reactie