De opvolgers van De Jong en Janssen: de Oranje-spitsen van nu en de toekomst

De opvolgers van De Jong en Janssen: de Oranje-spitsen van nu en de toekomst

16-03-2023 11:45 Laatste update: 15-03-2023 15:39
61

Het Nederlands elftal is plots twee spitsen armer, nu Luuk de Jong en Vincent Janssen een punt achter hun interlandloopbaan hebben gezet. Daarmee wordt de spoeling voorin dun voor bondscoach Ronald Koeman. VoetbalPrimeur schetst de opties en kijkt voorzichtig naar de toekomst.

De huidige spitsen

Memphis Depay
Club: Atlético Madrid
Leeftijd: 29
Interlands: 86
Goals: 43

Memphis Depay is één van de sterspelers van Oranje en dat was hij ook al in de eerste periode onder Ronald Koeman. Hij kwam zelfs op voorspraak van de bondscoach naar FC Barcelona. Na het vertrek van Koeman nam zijn speeltijd in rap tempo af en in januari vertrok Memphis naar Atlético Madrid, waar hij langzaam maar zeker zijn draai vindt. In de laatste twee duels was hij basisspeler en tegen Sevilla noteerde hij een dubbelslag.

Memphis geniet het volle vertrouwen van Koeman en zal zijn jacht op Robin van Persie een vervolg geven. Hij heeft nog zeven goals nodig om zich tot gedeeld topscorer aller tijden van het Nederlands elftal te kronen.

Wout Weghorst
Club: Burnley/Manchester United
Leeftijd: 30
Interlands: 19
Goals: 5

De Jong en Janssen laten vooral een gat vallen in de schaduw van Memphis. Weghorst lijkt de aangewezen persoon om daar in te springen. Hij bewees in het duel met Argentinië in de kwartfinale van het WK iets teweeg te kunnen brengen als invaller. Met twee treffers wist hij een verlenging uit het vuur te slepen. Het resulteerde onder meer in een droomtransfer naar Manchester United, waar hij zich het snot voor de ogen werkt om andere spelers in hun kracht te laten komen.

Dat zal ook Koeman gezien hebben. Hij liet Weghorst vijf jaar geleden debuteren in Oranje, maar de rol van de spits uit Borne was daarna beperkt. De oud-speler van FC Emmen, Heracles en AZ is zich echter blijven ontwikkelen en de concurrentie is afgenomen.

Donyell Malen
Club: Borussia Dortmund
Leeftijd: 24
Interlands: 19
Goals: 4

Nog niet zo lang geleden lachte het geluk Malen toe. Hij maakte onder Koeman zijn debuut voor Nederland en verdiende een transfer naar Borussia Dortmund. Daar kan de voormalig PSV'er echter nog weinig potten breken. In 24 officiële duels scoorde hij slechts twee keer en gaf hij drie assists. Het zijn geen denderende cijfers voor een aanvaller.

De kwaliteiten van Malen lijken in een 4-3-3 systeem bovendien beter tot hun recht te komen als vleugelspeler, hoewel hij van nature een spits is. Dat hij niet werd opgenomen in de voorselectie is een veeg teken aan de wand.

Omgeturnde spitsen

Cody Gakpo
Club: Liverpool
Leeftijd: 23
Interlands: 14
Goals: 6

Gakpo maakte tijdens het WK naam voor zichzelf op het internationale podium. Hij was trefzeker in de drie groepswedstrijden en groeide onder Louis van Gaal uit tot een zekerheidje. Dat deed hij opvallend genoeg als één van de twee spitsen of als nummer tien, waar zijn positie bij PSV steevast als linksbuiten was. Koeman heeft daarmee een bijzonder veelzijdige speler aan boord.

Dat blijkt wel bij Liverpool. Manager Jürgen Klopp ziet in hem de speler die qua profiel het dichtst in de buurt komt van Roberto Firmino en gebruikt hem voornamelijk als hangende spits. Bij The Reds lijkt hij bovendien op stoom te komen. Zo scoorde hij twee keer tegen Manchester United (7-0).

Arnaut Danjuma
Club: Villarreal/Tottenham Hotspur
Leeftijd: 26
Interlands: 6
Goals: 2

Het 'positieverloop' van Danjuma vertoont overeenkomsten met dat van Gakpo. Als vleugelflitser maakte hij indruk bij achtereenvolgens NEC, Club Brugge en Bournemouth. Bij Villarreal veranderde dat langzaam maar zeker. In Spanje bleek de in Lagos geboren aanvaller ook uit de voeten te kunnen als spits, zij het voornamelijk in een 4-4-2 systeem.

Het probleem voor Danjuma is dat de klad erin is gekomen na een blessure. Villarreal verhuurde hem deze winter aan Tottenham Hotspur, waar hij tot dusver nauwelijks in actie komt. Als Danjuma zijn vorm hervindt, zou hij - eventueel als spits - weer een serieuze optie voor Koeman kunnen worden.

Spitsen die op de deur kloppen

Brian Brobbey
Club: Ajax
Leeftijd: 21
Interlands: 0
Goals: 0

Ajax betaalde vorige zomer liefst zestien miljoen euro om Brobbey terug naar Amsterdam te halen. Daar maakt hij een wisselvallige indruk. Onder Alfred Schreuder pendelde hij tussen de bank en de basis, maar John Heitinga kiest steevast voor Dusan Tadic en gebruikt hem enkel als invaller. Toch scoorde Brobbey al elf keer in 24 duels, waarvan twaalf keer als basisspeler.

De sterke spits blijkt dan ook bijzonder moeilijk af te stoppen. Niet voor niets kreeg hij bij Ajax de bijnaam Brobbeast. Vanwege zijn potentie nam Koeman hem ook op in de voorselectie. Met Memphis en Weghorst is hij zelfs de enige pure spits in de voorselectie, nu Janssen is afgehaakt. Of Brobbey later deze maand kan debuteren, is nog even afwachten.

Thijs Dallinga
Club: Toulouse
Leeftijd: 22
Interlands: 0
Goals: 0

In Nederland is steeds meer aandacht voor de prestaties van de Nederlanders bij Toulouse. Thijs Dallinga maakt wekelijks de Ligue 1 onveilig met zijn doelpunten. Met tien goals uit 26 wedstrijden is hij de best scorende Nederlander in de vijf grootste competities. Dallinga laat het daarmee ook op een hoger niveau zien nadat hij vorige zomer overkwam als doelpuntenkanon van Excelsior.

Er gingen stemmen op om Dallinga op te nemen in de voorselectie, maar daar ging Koeman nog niet in mee. In de komende interlandperiode mag de afmaker zich eerst laten zien bij Jong Oranje. Dat hij op de deur klopt, lijkt wel duidelijk.

Jong Oranje
Naast Dallinga maken met Myron Boadu, Joshua Zirkzee en Sydney van Hooijdonk nog drie spitsen deel uit van de voorselectie van Jong Oranje. Voor dat laatste drietal lijkt een uitnodiging voor het grote Oranje echter ver weg. Boadu speelde in 2019 onder Koeman zijn enige interland, maar is bij AS Monaco slechts wisselspeler. Datzelfde lot is Zirkzee beschoren bij Bologna. Het voormalige talent van Bayern München kwam met hoge verwachtingen binnen, maar scoorde pas één keer in elf Serie A-duels. Van Hooijdonk wordt door datzelfde Bologna verhuurd aan Heerenveen en zal zich nog flink moeten ontwikkelen.

Voor de toekomst
In de toekomst lijkt het Nederlands elftal wel weer te mogen hopen op enkele potentiële topspitsen. Jason van Duiven (18) staat er goed op in de jeugdopleiding van PSV. Voor de Eindhovense beloften scoorde hij tien keer in 24 Keuken Kampioen Divisie-optredens. Julian Rijkhoff (18) schiet met scherp in de jeugd van Dortmund. Dit seizoen vond hij twintig keer het net in 25 wedstrijden. Tot slot staat Mexx Meerdink (19) aan de vooravond van zijn doorbraak bij AZ. De zoon van Martijn Meerdink debuteerde vorige week tegen SS Lazio in de Conference League.

Alle aanvallers in de voorselectie van Ronald Koeman: Steven Bergwijn (Ajax), Brian Brobbey (Ajax), Memphis Depay (Atlético Madrid), Cody Gakpo (Liverpool), Noa Lang (Club Brugge) en Wout Weghorst (Manchester United). Xavi Simons (PSV) en Steven Berghuis (Ajax) spelen bij hun club voornamelijk op het middenveld, maar kunnen ook voorin uit de voeten.