Koeman maakt eerste Oranje-selectie bekend en roept drie debutanten op

Koeman maakt eerste Oranje-selectie bekend en roept drie debutanten op

17-03-2023 12:00 Laatste update: 12:44
405

De selectie van het Nederlands elftal voor de EK-kwalificatiewedstrijden tegen Frankrijk en Gibraltar is bekend. Bondscoach Ronald Koeman heeft 25 namen geselecteerd, waaronder Lutsharel Geertruida en Mats Wieffer.

Begin maart werden 37 spelers opgenomen in de voorlopige selectie van Koeman, die Louis van Gaal heeft opgevolgd als bondscoach van Oranje. Lutsharel Geertruida, Quilindschy Hartman, Mats Wieffer (allen Feyenoord) en Bart Verbruggen (Anderlecht) maakten hun debuut. Geertruida, Wieffer en Verbruggen hebben de schifting overleefd en debuteren in de definitieve selectie.

Een andere opvallende naam in de lijst was die van 86-voudig international Georginio Wijnaldum. De middenvelder van AS Roma liep vorig jaar augustus een beenbreuk op tijdens een training van zijn club en maakte onlangs zijn rentree. Ook hij zit bij de definitieve selectie van het Nederlands elftal, net als Brian Brobbey en Sven Botman, die behoorden tot de afvallers voor het WK.

Onder de lat is Andries Noppert de grote afwezige. De sc Heerenveen-goalie was in Qatar de eerste doelman, maar ontbreekt voor de twee EK-kwalificatiewedstrijden. Ook Hartman, die een ijzersterke ontwikkeling doormaakt bij Feyenoord, heeft de definitieve selectie niet gehaald. Naast het tweetal zijn ook Joey Veerman, Stefan de Vrij, Noa Lang, Kjell Scherpen, Jeremie Frimpong, Kenny Tete, Ryan Gravenberch en Jordy Clasie afgevallen.

Het Nederlands elftal start de kwalificatiereeks voor het EK van 2024 met een uitwedstrijd tegen Frankrijk op vrijdag 24 maart. Drie dagen later (maandag 27 maart) is Gibraltar de tegenstander van Oranje in De Kuip.

De definitieve selectie van Oranje:
Keepers: Mark Flekken (SC Freiburg), Jasper Cillessen (NEC), Bart Verbruggen (Anderlecht).
Verdedigers: Virgil van Dijk (Liverpool) Jurriën Timber (Ajax), Tyrell Malacia (Manchester United), Matthijs de Ligt (Bayern München), Nathan Aké (Manchester City), Denzel Dumfries (Internazionale) Daley Blind (Bayern München), Sven Botman (Newcastle United), Lutsharel Geertruida (Feyenoord).
Middenvelders: Steven Berghuis (Ajax), Frenkie de Jong (Barcelona), Davy Klaassen (Ajax), Marten de Roon (Atalanta), Kenneth Taylor (Ajax), Mats Wieffer (Feyenoord), Georginio Wijnaldum (AS Roma).
Aanvallers: Memphis Depay (Atlético Madrid), Cody Gakpo (Liverpool), Wout Weghorst (Manchester United), Steven Bergwijn (Ajax), Brian Brobbey (Ajax), Xavi Simons (PSV).