Sporting laat Nederland wachten, Union (België) klopt Ajax-beul Union (Duitsland)

Sporting laat Nederland wachten, Union (België) klopt Ajax-beul Union (Duitsland)

16-03-2023 23:50 Laatste update: 23:53
89

Het Nederlandse voetbal is in de wachtkamer gezet door Sporting Portugal, dat in Londen na penalty's te sterk was voor Arsenal. Union Sint-Gillis zorgdevoor een daverende Europa League-stunt gezorgd door Union Berlin te verslaan.

Arsenal leek Sporting donderdagavond uit te schakelen, maar een week na de 2-2 in Portugal maakte Pedro Gonçalves op fantastische wijze de gelijkmaker (1-1) in het Emirates Stadium. Granit Xhaka opende voor rust de score. De verlenging leverde ondanks goede kansen voor Arsenal geen doelpunten op - wel een rode kaart voor Manuel Ugarte.

Sporting hield vervolgens het hoofd koel in de penaltyserie, waarin Gabriel Martinelli de schlemiel werd door de enige misser te noteren. Bij uitschakeling van Sporting was Nederland al zeker van de zesde plek op de coëfficiëntenlijst. Dat gaat in april alsnog gebeuren, maar voorlopig zitten 'we' in de wachtkamer.

België viert feest, want na KAA Gent plaatsten ook Union Sint-Gillis (Europa League) en Anderlecht (Conference League) zich voor Europese kwartfinales. Union won verrassend met 2-0 van Union Berlin, dat in de zestiende finales nog een maatje te groot was voor Ajax. Anderlecht won met 0-1 bij Villarreal. Doelman Bart Verbruggen, opgenomen in de voorselectie van Oranje, was de uitblinker.

Alle uitslagen Europa League
Feyenoord* - Shakhtar Donetsk: 7-1
Fenerbahçe - Sevilla*: 1-0
SC Freiburg - Juventus*: 0-2
Real Betis - Manchester United*: 0-1
Arsenal - Sporting Portugal*: 1-1
Ferencvaros - Bayer Leverkusen*: 0-2
Real Sociedad - AS Roma*: 0-0
Union Sint-Gillis* - Union Berlin: 2-0

Alle uitslagen Conference League
Djurgardens - Lech Poznan*: 0-3
Sivasspor - Fiorentina*: 1-4
Slovan Bratislava - FC Basel*: 2-2
AZ* - SS Lazio: 2-1
OGC Nice* - FC Sheriff: 3-1
Villarreal - Anderlecht*: 0-1
West Ham United* - AEK Larnaca 4-0

*Alle ploegen met een sterretje gaan door naar de kwartfinale