AZ maakt Europese stunt compleet: Lazio uitgeschakeld, kwartfinale een feit

16-03-2023 22:50 Laatste update: 22:52
130

AZ heeft in stijl de kwartfinale van de Conference League bereikt. Ook in Alkmaar werd het hoger ingeschaalde SS Lazio met 1-2 verslagen. Jesper Karlsson en Vangelis Pavlidis maakten de doelpunten.

AZ was de bovenliggende partij tegen Lazio, maar kwam na 21 minuten toch op achterstand. Felipe Anderson schoot beheerst raak. De Alkmaarders waren de marge die ze hadden meegenomen uit Rome weer kwijt. Die situatie hield echter maar zes minuten stand: Karlsson schoot de 1-1 op het scorebord met een heerlijk zwabberschot.

De gelijkmaker zorgde voor hernieuwd vertrouwen bij AZ, dat ongetwijfeld geïnspireerd werd door het Youth League-succes van de O19-ploeg tegen eerst FC Barcelona en daarna Real Madrid. Schoten van Sven Mijnans en Karlsson leverden voor rust net geen verdiende goal op.

In de tweede helft had Lazio minimaal een doelpunt nodig om de Europese droom levend te houden, maar AZ bleef relatief makkelijk overeind en maakte er zelfs 2-1 van. Na een poging die uiteenspatte op de paal van Ajax-doelwit Tijjani Reijnders was het Pavlidis die wél scoorde.

Door de 4-2 voorsprong over twee wedstrijden lag Lazio in de touwen. AZ vergat de genadeklap uit te delen, maar het ticket voor de kwartfinale van de Conference League kwam niet meer in gevaar. De laatste keer dat AZ de laatste acht haalde in Europa was in het seizoen 2013/2014. Benfica was toen in de kwartfinales van de Europa League te sterk.