Feyenoord-opponent AS Roma: weerzien met jeugdexponenten, creatieve voorhoede

Feyenoord-opponent AS Roma: weerzien met jeugdexponenten, creatieve voorhoede

17-03-2023 15:00 Laatste update: 15:01
44

Feyenoord mag na de gewonnen achtste finale tegen Shakhtar Donetsk in de kwartfinales van de Europa League aantreden tegen AS Roma. Het is een herhaling van de Conference League-finale van vorig jaar, waarin de Romeinen zegevierden. VoetbalPrimeur vertelt je alles wat je moet weten over I Giallorossi.

AS Roma
Trainer: José Mourinho
Plek in nationale competitie: vijfde (Serie A is 26 wedstrijden onderweg)
Stadion: Stadio Olimpico (72.698 plaatsen)
Bijnaam: I Giallorossi (De geel-roden)

Europees seizoen tot dusver
AS Roma won vorig seizoen de Conference League en eindigde als vijfde in de competitie, waardoor de club zich automatisch plaatste voor de Europa League. In de groepsfase trof de ploeg van Mourinho Real Betis, Ludogorets en HJK Helsinki. Op bezoek bij Ludogorets en thuis tegen Betis werd verloren, maar met tien punten uit zes duels verzekerde Roma zich achter de Spanjaarden van de tussenronde van de Europa League.

Daarin werd over twee wedstrijden afgerekend met RB Salzburg (1-0 nederlaag en 2-0 winst). In de achtste finales mocht Roma opnieuw aantreden tegen een Spaanse club. Na een 2-0 overwinning op Real Sociedad in Italië, hadden I Giallorossi aan een doelpuntloos gelijkspel in San Sebastian genoeg. 

Weerzien
De laatste ontmoeting van Roma met een Nederlandse club dateert van 25 mei 2022. Voor Feyenoord en zijn aanhang een wedstrijd om gauw te vergeten. In de Conference League-finale trokken de Romeinen door een doelpunt van de intussen verguisde en vertrokken Nicolò Zaniolo aan het langste eind. Een paar maanden eerder schakelde Roma ternauwernood Vitesse uit. Een 0-1 zege in het GelreDome werd gevolgd door een 1-1 remise in Italië.

Het tweeluik is ook op individueel niveau een weerzien. Georginio Wijnaldum genoot zijn jeugdopleiding in Rotterdam-Zuid en keert terug op het oude nest. De Oranje-international is net hersteld van een zware blessure en lijkt in actie te gaan komen in de kwartfinales. Ook Rick Karsdorp, die eveneens op het veld stond tijdens de finale in Tirana, heeft een rijk verleden bij Feyenoord.

Speelstijl: 'Mourinho-ball'
Zoals veel Feyenoorders zich zullen herinneren, staat Mourinho voor zakelijk voetbal. Het hoeft niet mooi, zolang het maar resultaatgericht is. De Portugees speelt vrijwel altijd met vijf verdedigers, voorin wil hij nog wel eens schuiven. De ene keer speelt Roma met twee controleurs en twee hangende buitenspelers, de andere keer treden de Italianen aan met drie echte middenvelders, één schaduwspits en een centrumspits.

Karsdorp is onlangs, na een langdurend conflict, weer in genade aangenomen door Mourinho. De Nederlander lijkt de voornaamste kandidaat om Oussama Idrissi onschadelijk te maken. Aan de andere kant staat Leonardo Spinazzola, de Italiaans international met een enorm uithoudingsvermogen. Beide wingbacks moeten de hele flank bespelen en de creatieve aanvallers met voorzetten vanaf de zijkant bereiken.

Blikvangers: Dybala en Pellegrini
In het degelijke elftal van Roma is Dybala een van de creatieve uitzonderingen. Bij zestien van de 35 Serie A-treffers van Roma was de Argentijn dit seizoen direct betrokken. Een andere drijvende kracht in het elftal van Mourinho is aanvoerder Lorenzo Pellegrini. De 26-jarige spelmaker scoort weliswaar niet aan de lopende band, wel is hij degene die de lijnen uitzet en voorin voor de creativiteit moet zorgen.

In de punt van de aanval is het stuivertje wisselen voor Andrea Belotti en Tammy Abraham. Met een gemiddelde leeftijd van bijna dertig jaar in vrijwel iedere wedstrijd heeft Roma een elftal vol routiniers. Doelman Rui Patrício is met 35 jaar de oudste van het stel.

Laatste opstelling: Real Sociedad – AS Roma (0-0), donderdag 16 maart 2023
Patricío; Mancini, Smalling, Ibañez; Karsdorp (41. Zalewski), Pellegrini (86. Bove), Cristante, Wijnaldum, Spinazzola; Dybala (75. El Shaarawy); Belotti (76. Abraham)